Adoptie nieuwe bomen landgoed Oolde officieel van start

0
Cahtrien Croll en burgemeester Sebastiaan van 't Erve verzorgen de door de gemeente geadopteerde boom op landgoed Oolde (foto: LochemsNieuws)

LAREN/LOCHEM – Bijna twee maanden geleden stonden Robert en Cathrien Croll van landgoed Oolde, naar eigen zeggen met een ‘strak bekkie’, toe te kijken hoe tientallen oude beuken ten prooi vielen aan de kettingzaag. De zogeheten kathedraal van Oolde was niet meer. Inmiddels zijn nieuwe bomen geplant. Die zijn vrijgegeven voor adoptie. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve adopteerde dinsdagochtend, namens de bevolking van Lochem, de eerste.

De oude beuken, die rond 1870 waren geplant, legden het loodje door ouderdom, lage grondwaterstand en te hete zomers. Een beukenlaantje uitdunnen heeft weinig zin, want de bomen houden niet van direct zonlicht. Als er eentje wordt weggehaald gaat vaak ook de boom ernaast eraan. De laan is nationaal cultureel erfgoed en staat onder toezicht van de Rijksdienst die over ons erfgoed waakt. Dat gaf, noodgedwongen, toestemming voor de kap.

Complimenten

Ook voor het herplantplan werd groen licht gegevan. Volgens burgemeester Van ‘t Erve ontving de gemeente een brief van de Rijksdienst waarin al in de eerste zin de complimenten werden gegeven voor de goede aanpak van de landgoedeigenaren. Robert Croll zei dinsdag dat de jonge aanplant vooral een gebaar richting de volgende generaties is. De verwachting is dat het zo’n 40 jaar duurt tot dat de bomen weer enig volume hebben. “Ze zijn in ieder geval goed aangeslagen. Er is er niet eentje uitgevallen”, aldus Croll.

Hij meldde verder dat, naast de gemeente Lochem, al meerdere bomen zijn geadopteerd. Onder de nieuwe ‘ouders’ zijn Gijs Jolink en Ronnie Degen. Die laatste is inwoner van Laren én directeur van De Feestfabriek – Alles Komt Goed BV. Dat is de organisator van de Zwarte Cross en Mañana Mañana. Dat laatste festival wordt van 8 tot en met 11 juni gehouden op hetzelfde landgoed. Ook zijn twee bomen geadopteerd door de samenwerkende fracties van PvdA en GroenLinks in Provinciale Staten van Gelderland.

Mañana Mañana

Tijdens Mañana Mañana wordt geprobeerd om bezoekers te verleiden tot het adopteren van een boom. De kosten bedragen 185 euro per boom. Dat dekt de kosten van aanschaf, het planten en het onderhoud. De ‘adoptie-ouders’ kunnen een persoonlijk verhaal schrijven dat via een QR-code op de boom voor iedereen te lezen is. Op die manier kan de geboorte van een kind, een huwelijk of een andere belangrijke gebeurtenis in het leven worden vastgelegd. De bomen staan op een openbaar toegankelijk deel van landgoed Oolde.

Burgemeester Van ‘t Erve zei vereerd te zijn dat hij namens de gemeente de eerste boom mag adopteren. “Hier wordt de impact van klimaatverandering zichtbaar en hopelijk leidt dit tot meer bewustzijn. Ik vind het mooi de Robert en Cathrien Croll zorgvuldig en met liefde aan onze kinderen en kleinkinderen denken.

Kunstwerk

Bij de kap van de bomen is de stam van een exemplaar blijven staan. Tijdens Mañana Mañana komt een kunstenaar met een motorzaag daar een beeld van maken. Bezoekers van het festival kunnen dat komen bekijken. Welk figuur precies uit de stam moet ontstaan is nog niet bekend.

Meer over de mogelijkheid om ook een boom te adopteren is te lezen op: www.landgoedoolde.nl