LOCHEM/GORSSEL – Het aantal snelheidsovertredingen in de gemeente Lochem dat werd ‘beloond’ met een boete, was in 2021 bijna 3 keer hoger dan een jaar eerder. Het ging vorig jaar om 3160 bekeuring. In 2020 waren dat er nog 1125. De plus bedraagt dus 55,3 procent. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
Hardrijders in de gemeente reden gemiddeld 9,8 kilometer per uur te hard. Uit de cijfers is niet af te leiden of meer bestuurders harder zijn gaan rijden of dat er sprake was van meer controles en dus een grotere ‘pakkans’.
Gelderland
In de provincie Gelderland werden vorig jaar zo’n 593.000 snelheidsboetes uitgeschreven. Ruim de helft (54,8%) daarvan kwamen voor rekening van slechts drie gemeenten. Dit zijn Arnhem, Nijmegen en Ede. In Arnhem (131.553 bekeuringen) werden ongeveer 360 prenten per dag uitgedeeld. Uiteraard heeft dit veel te maken met het inwonertal, getuige de slechts 27 boetes voor hardrijden in de piepkleine gemeente Rozendaal. Dat ligt overigens naast Arnhem.
Gemiddeld werde maximumsnelheid in de provincie met 8,1 kilometer per uur overschreden. De gemeente Lochem ‘scoort’ dus hoger. Koploper in Gelderland was Heerde met gemiddeld 11,5 kilometer.
Overschrijding
De gemiddelde snelheidsoverschrijding van alle bekeuringen in Gelderland was vorig jaar 8,1 km/u, al verschilt dit lokaal sterk. Zo wordt in Heerde over het algemeen het hardst gereden. Van alle boetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde snelheidsoverschrijding hier zelfs 11,5 km/u.
Mensen die meer dan 30 kilometer per uur te hard rijden worden tot de echte coureurs gerekend. In Gelderland vormden ze 1,2 procent van alle betrapte bestuurders. Landelijk ging het om 80.000 bekeuring voor mensen in deze categorie. Voor alle cijfers geldt dat bij een meting altijd een correctie wordt toegepast. Bij een snelheid van minder dan 100 km/u wordt 3 km van de gemeten snelheid afgetrokken. Bij meer dan 100 km/u is dit 3 procent.
Strafbeschikking
Meer dan 30 kilometer te hard rijden kan leiden tot een strafbeschikking. Auto-expert Menno Dijcks: ”Een strafbeschikking vanwege te hard rijden kan grote invloed hebben op de autoverzekering. Je krijgt een strafbeschikking als je binnen en buiten de bebouwde kom meer dan 30 km per uur te hard rijdt. Op de snelwegen ligt dat op 40 km per uur. Dat moet je de volgende acht jaar melden bij het aanvragen van een andere verzekering. Als je bijvoorbeeld een andere auto koopt of wilt overstappen naar een goedkopere verzekering. Verzekeraars kunnen je dan weigeren omdat je een ‘groter moreel risico’ vormt voor de verzekeraar. Je kunt je dus minder gemakkelijk verzekeren in de toekomst.” Afgelopen jaar waren er zo’n 48.000 mensen die een strafbeschikking kregen voor te hard rijden.
Flitspalen
Vanuit het oogpunt van de schatkist staat in de gemeente Putten een ‘gouden flitspaal’. Langs de N303 staat daar een flitser die vorig jaar 25.123 overtredingen vastlegde. Het kan nog gekker, want de meest ‘succesvolle’ flitspaal staat in de gemeente Gouda. Het ding ging in 2021 maar liefst 46.264 keer af.
De meest actieve flitspaal van Gelderland staat langs de N303 bij Putten. Met in totaal 25.123 snelheidsboetes was dit meest productieve flitser van de provincie. Ook langs de N310 in Ede werd vaak te hard gereden (23.110). De top 3 meest actieve flitspalen wordt verder aangevuld door de flitser langs de N805 in Barneveld: 14.889 keer reden verkeersdeelnemers hier te hard in 2021.
Kaarten
Op de kaart hieronder is het aan snelheidsovertredingen dat tot een boete leidde per gemeente te bekijken (scroll verder voor een kaart met de verschillen ten opzichte van 2020):