Het klikt tussen Mañana Mañana en landgoed Oolde [video/foto's]

0
Huis Oolde was het stralend middelpunt van Mañana Mañana 2022 (foto: LochemsNieuws)

LAREN – De eerste editie van Mañana Mañana bij kasteel Oolde in Laren is een doorslaand succes geworden. Het gevarieerde terrein vormt een prachtig decor en leent zich uitstekend voor de sfeer van misschien wel het meest relaxte festival van Nederland. Het weer speelde voortreffelijk mee, waardoor het goed toeven was op het uitgestrekte landgoed. Organisatie en eigenaren zijn enthousiast over de samenwerking. Voor het publiek het smaakt naar meer.

Mañana Mañana is geschikt voor alle leeftijden. Door de ruime opzet is het nooit te vol, vallen de rijen voor bars en eetgelegenheden meestal erg mee en is er altijd wel een plekje te vinden om even te zitten, of liggen. En, in tegenstelling tot andere festivals. ligt het terrein niet bezaaid met plastic bekers en andere rommel. De vele afvalbakken – met als opschrift: ‘Met het oog op mañana’ – en het fatsoen van de bezoekers doen hun werk.

Veel variatie

Qua programmering biedt het festival, net als tijdens de edities van voor corona, veel variatie. Muziek en theater zorgen ervoor dat altijd op meerdere plekken wat de beleven is. Het is ondoenlijk om alles te zien, maar de bezoeker komt werkelijk van alles tegen. Zoals Pieter Post met de voorstelling ‘De Schildpad’ met als motto: ‘Niets doen is hard werken’. Of het Recycle theater van de Vlamingen Herman en Rosita, waar je kunt ervaren hoe een kruk, in de betekenis van een loophulpmiddel, dienstdoet als fluit.

Op de podia van de Veranda, Tipitent en in de Totempalentent voerde stevige rock, en af en toe uitspattingen met meer beats, de boventoon. Maar een uitschieter, in kwalitatieve zin, vormde de jazzklanken van het trio Montis, Goudsmit en Directie. Te oordelen naar de reacties van het publiek was er ook veel waardering voor de Hilltop Howlers, The Sonic Dawn en The Holy.

lees verder onder de fotogalerij… (klik op de startknop voor automatisch bladeren of gebruik de pijlen rechts en links) Bezwaar tegen een foto? Mail: info@lochemsnieuws.nl.

 

 

Kunstbende

Zoals gebruikelijk was ook de Kunstbende vertegenwoordigd. Op een eigen podium traden dit keer de winnaars van dit jaar en de twee voorgaande jaren op. Door corona kregen de winnaars van de afgelopen jaren nog niet eerder een kans zich te presenteren voor publiek. Kunstbende maakte ter plekke eigen video-opnames. Deze verschijnen op youtube.com/Kunstbende.

Ronnie Degen van de Feestfabriek/Alles Komt Goed BV toonde zich zondagavond tevreden over het verloop van de eerste editie na corona en op de nieuwe locatie. Die ligt voor hem persoonlijk letterlijk om de hoek. Hij vertelt: “Ik ga hier in de buurt wel eens een stukje wandelen met mijn vrouw. Dan komen we ook regelmatig langs Oolde. Mijn vrouw wees op een gegeven moment naar dit terrein en zei: ‘Waarom doe je het niet hier?’ Dat zette me aan het denken. Zo kwam ik in april vorig jaar in contact met de bewoners Robert en Cathrien Croll. Zij zochten naar mogelijkheden om Oolde op de kaart te zetten.”

Inwoners Laren

De editie van 2021 kon niet doorgaan maar het contact was gelegd en nu was het dan zover. Ronnie Degen zegt met veel genoegen terug te kijken naar de donderdagavond. “We nodigden alle inwoners van Laren uit om te komen kijken. Daar kwamen 2000 mensen op af. Ik zag heel veel lachende gezichten en kreeg veel positieve reacties op de locatie. Veel Larenaren kenden dit terrein niet, net zoals ikzelf. De variatie, met bos, water en open veld, is echt geweldig”, zo zegt hij. Overigens is het een deel van het landgoed openbaar toegankelijk. Wandelaars kunnen het bereiken vanaf de Ooldselaan.

De organisatie zag ruim 27.000 betalende bezoekers de kassa passeren. Nog een paar duizend minder dan voorheen in Vorden, maar dat is geen slecht resultaat voor een festival dat van locatie verandert. Dagkaarten waren altijd nog wel beschikbaar, zodat niemand teleurgesteld hoefde te worden. Op vrijdagmiddag waren er veel genodigden aanwezig om de sfeer van Mañana Mañana te proeven, waaronder Commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, en de voorzitter van de veiligheidsregio en tevens burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts. Namens de gemeente Lochem waren de kersverse wethouders Marja Eggink en Wendy Goodin van de partij. Net als burgemeesters van buurgemeenten.

Investeren

Ronnie Degen hoopt, na overleg met de familie Croll, verder te kunnen op deze locatie. “We willen hier dan samen investeren. Er zijn nog wel wat verbeterpunten, zoals wifi en dataverbindingen.” Slecht of zelfs geen bereik, voor wat betreft mobiele telefoons, was inderdaad de meest gehoorde klacht van bezoekers. Die waren verder bijna unaniem enthousiast over het festival en de locatie. De stemming was goed tot jolig, zoals onder een groepje van 6 mensen die officiële festivalshirt hadden laten bedrukken met: ‘Nog eentje dan.’ “En dat kun je heel lang volhouden”, aldus een van hen.

Eigenaar Robert Croll gaf aan ‘met samengeknepen billen’ te zijn begonnen aan het avontuur. Op het hoogtepunt bijna 10.000 mensen in je achtertuin is ook niet niets. “Mijn vrouw en ik vonden het echt spannend. Maar ik moet zeggen dat we het een geweldige ervaring vonden. De bezoekers zijn over het algemeen heel gemoedelijk en vriendelijk. We kregen complimenten en bedankjes van zowel mensen uit de buurt als uit elders in het land”, zo klinkt het.

Gezagsdragers

Ook ‘gezagsdragers’ als de Commissaris van de Koning en bestuurders uit de regio reageerden volgens Croll heel enthousiast. “En ook de ambtenaren die de burgemeester van Lochem adviseren over veiligheid en behoud van natuur vonden het geweldig”, aldus Croll. Sommige genodigden van vrijdagmiddag keerden in het weekend, al dan niet met hun gezin, terug om incognito van de sfeer te genieten.

“Die positieve reacties en ons eigen enthousiasme zijn in principe aanleiding om door te gaan. Ook al omdat de samenwerking met de organisatie geweldig is. Toch willen we graag een brede evaluatie afwachten alvorens definitief groen licht te geven voor een volgende keer. Zo wil ik graag weten welke plannen er klaarliggen voor als het een paar dagen hard regent. We houden van Mañana Mañana, maar nog net iets meer van Oolde”, zegt Robert Croll. Om eraan toe te voegen: “Mijn vrouw en ik doen dit echt samen en vragen elkaar steeds: wat vind jij daar nu van?”

Vruchten plukken

Ten slotte willen Robert en Cathrien Croll de samenwerking, als die wordt voortgezet, graag nog wat meer in het voordeel van het landgoed laten werken. “We zijn bezig met een vriendenstichting voor Oolde en de Feestfabriek heeft een adressenbestand om van te watertanden. Daar willen we graag de vruchten van plukken. Dat past bij een partnerschap als deze.”

De komst van Mañana Mañana betekent voor Lochem prolongatie van de status als ‘festivalgemeente’. De naamsbekendheid van Lochem kreeg in de jaren tussen 1968 en 1986 een enorme boost door het popfestival dat destijds in het openluchttheater werd gehouden.

Hieronder een video-impressie van de zondag. En HIER zijn video’s van de andere dagen te vinden.