Rechter schorst kort geding Lochem vs Doornberg opnieuw

0
Doornberg Recycling aan de Scheggertdijk in Almen vanuit de lucht (bron: gemeente Lochem)

ALMEN/ZUTPHEN – Het lijkt erop dat de rechtbank de vingers vooralsnog niet wil branden aan de kwestie tussen de gemeente Lochem en Doornberg Reycling in Almen. Een door de gemeente aangespannen kort geding om Doornberg weg te krijgen van het terrein aan de Scheggertdijk is woensdag voor de tweede keer geschorst. Dat is vrij uitzonderlijk.

Half juli werd het geding aangespannen. Tijdens de eerste zitting vroeg de rechter beide partijen om samen op zoek te gaan naar een schikking. Daar werd ruim de tijd voor genomen. Begin september kwam het bericht dat men er niet uit was gekomen en dat de zaak terugging naar de rechtbank.

Tijdens de zitting van woensdag heeft de rechter nogmaals gevraagd om opties te onderzoeken waarmee beide partijen zouden kunnen leven. Het Lochemse college van B&W wil in afwachting van nieuw overleg geen commentaar geven. Een termijn voor het nieuwe overleg is niet gesteld. De gemeente laat echter weten dat beide partijen zich bewust zijn van het belang om er zo snel mogelijk uit te komen.

Leven of dood

Voor Doornberg lijst het een kwestie van leven of dood te worden. Mogelijk heeft dit besef de rechter doen besluiten om nog een uiterste lijmpoging te initiëren. Een uitspraak van de rechtbank die Doornberg dwingt te vertrekken uit Almen zonder dat er een alternatieve vestigingslocatie is, zou het bedrijf vermoedelijk de das omdoen.

Het belang van de gemeente is dat het terrein zo snel mogelijk wordt opgeleverd zodat daar bouwkavels kunnen worden verkocht, waarmee de uitkoopsom voor Doornberg kan worden terugverdiend. Die uitkoopsom van in totaal 2,77 miljoen euro is overigens nog niet volledig uitbetaald. De tweede en derde termijn vallen pas vrij als Doornberg ‘levert’.

Voldoende tijd gehad

De gemeente stelt zich op het standpunt dat het bedrijf voldoende tijd kreeg om te vertrekken. Tussen het sluiten van de overeenkomst en de deadline van 1 augustus van dit jaar zat ruim anderhalf jaar. Op dat moment leek er geen vuiltje aan de lucht omdat Doornberg in een vergevorderd stadium van overleg met de gemeente Zutphen was. Dat zou moeten leiden tot een nieuwe locatie op voormalige vuilstort Fort de Pol. Dit ketste medio vorig jaar af door een uitspraak van de Raad van State over het Nederlandse stikstofbeleid bij natuurgebieden. Fort de Pol ligt dicht bij de IJssel en viel af.