Ook 2020 op weg naar top-10 van droogste jaren

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Sommige meteorologen voorspellen een natte oktobermaand. Dat is misschien maar goed ook. De cijfers van onze vaste Lochemse ‘regenmeter’ Niek Hidding laten zien dat het laatste kwartaal van 2020 bovengemiddeld nat moet worden om het langjarig gemiddelde van 793 mm regen nog te halen. De tellen staat na gisteren, toen het derde kwartaal werd afgesloten, op 437 mm.

Dit jaar houdt zich tot nu toe nauwelijks aan de gemiddelde waarden die Hidding en zijn voorgangster sinds 1972 registreerden. Alleen in maart, juni en juli viel kwamen de cijfers in de buurt van wat je voor die maanden mocht verwachten. Verder is het grilligheid troef. Januari en februari waren kleddernat maar vooral april (3 mm) en mei (11) waren kurkdroog. Ook in augustus en september viel maar iets meer dan de helft van wat gebruikelijk is.

Gemiddelde

Als de laatste drie maanden van dit jaar zich wel aan de gemiddelden houden komt de teller op 646 te staan. Dat is de op vijf na laagste hoeveelheid regenwater sinds 1972. Het lijkt de nieuwe trend. Sinds 2004 is het gemiddelde voor Lochem (793 mm) nooit meer gehaald. Dat gemiddelde daalt hierdoor uiteraard zelf ook gestaag.

Laatste kwartaal

2018 was met 506 mm regen het recordjaar als het om droogte gaat. Vorig jaar was het met 667 mm nog steeds aan de droge kant. Dit jaar komt daar vermoedelijk dicht in de buurt. Vorig jaar oktober viel er 96 mm in oktober en was ook november natter dan gemiddeld. Als dit nu weer ‘lukt’ kan 2019 nog voorbij worden gestreefd.

Opvallend detail: Landelijk is oktober meestal de natste maand van het jaar. Vorig jaar ging dit ook op voor Lochem, maar qua gemiddelde waarde is augustus de natste maand in Lochem.

Hieronder het langjarig overzicht van Niek Hidding:

(copyright: Niek Hidding)