LOCHEM/GORSSEL – De PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders gesteld over de winst die jeugdzorgaanbieders maken. Landelijk blijkt meer dan de helft van de aanbieders meer dan 10 procent winst te maken. In de branche geldt 3 tot 7 procent als de norm.
Aanleiding is een artikel in het magazine Binnenlands Bestuur van 24 november waarin sprake is van ‘buitensporige winsten’ bij 6 op de 10 zorgaanbieders. Ruim vier op de tien maakt zelfs meer dan 20 procent winst. De PvdA wil weten of het college de situatie herkent met betrekking tot Lochemse aanbieders. De vraag is of Lochem overeenkomsten heeft met jeugdzorgaanbieders die meer dan 7 procent winst maken.
Onrechtmatigheid
Als die het geval is wil de PvdA weten hoe hoog het winstpercentage is en of er sprake is van onrechtmatigheid en financiële risico’s bij door Lochem gecontracteerde aanbieders. Ten slotte wil de fractie weten op welke wijze de gemeente zorgt voor een adequaat toezicht op en inzicht in deze risico’s en eventuele onrechtmatigheid.
Jeugdzorg is sinds 2015 een financieel zorgenkindje voor de meeste gemeenten. De kosten zijn hoog en worden maar gedeeltelijk door het Rijk gecompenseerd. Bijna overal is sprake van een open-eind-financiering, omdat gemeenten kinderen die hulp nodig hebben niet in de kou wil laten staan en de kosten dus betaald. Het gemeenschapsgeld is niet bedoeld om als winst in de zakken van ondernemers te vloeien.
Risico’s
Binnenlands Bestuur becijferde op basis van de jaarrekeningen van jeugdzorgaanbieders dat in één op de vijf gevallen sprake is van onrechtmatigheid. In 13 procent van de gevallen is daardoor sprake van financiële risico’s.
Het betrokken artikel van Binnenlands Bestuur is HIER te lezen.