Klimaatprotest voor deur van gemeentehuis

1
Klimaatprotest voor de deur van het gemeenterhuis (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM -Ruim honderd mensen stonden maandagavond voor de ingang van het Lochemse gemeentehuis om met name het college van burgemeester en wethouders aan te sporen om bij al hun plannen meer en vaker rekening te houden met klimaat, milieu en natuur. Het initiatief was van LochemGroen! maar ook GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en Grootouders voor Klimaat sloten zich aan. Net als de nodige individuele inwoners van de gemeente.

Fractievoorzitter Calle Janssen van LochemGroen! sprak de aanwezigen toe. Volgens hem wordt Lochem meest als een kleine gemeente gezien. “Dat is misschien zo qua inwoners, maar we hebben een grote oppervlakte en ontzettend veel vee in potdichte stallen. We kunnen blijven praten over een bestemmingsplannetje hier en daar. Maar ons allerbelangrijkste bestemmingsplan is onze aarde.”

Janssen sprak van het constant tegen een muur lopen bij het huidige college, dat in de opvatting van LochemGroen! geen enkel stapje harder wil om de klimaatcrisis te lijf te gaan. Na enig wachten verscheen burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve. Die ontving uit handen van Janssen een ‘klimaatstoeltje’, afkomstig uit een kinderopvang in de gemeente.

Wat te kiezen

Van ‘t Erve bedankte de mensen voor hun aanwezigheid en stelde vast dat het mooi is dat het mogelijk is om zo van je te laten horen. “Ook in deze tijd van polarisatie. Het diverse politieke landschap maakt dat er iets te kiezen valt. Ook letterlijk, met de verkiezingen van 22 november op komst.” De burgemeester kreeg ook een poster met drie oproepen en tien punten die een rol zouden moeten spelen bij nieuw beleid.

Bij de oproep ‘Maak haast met de energietransitie’ hoort volgens de actievoerders de oproep om windmolens en grote natuurinclusieve zonneparken te faciliteren. Of verplichte zonnepanelen op bedrijfsdaken. Bij de oproep ‘Maak werk van (bewezen) CO2 opslagtechnieken!’ hoort onder meer de wens om circulaire materialen in plaats van beton te gebruiken bij nieuwbouw.

Veestapel

De laatste oproep luidt: ‘Wees eerlijk over de verantwoordelijkheid van de zuivel-, vlees- en vliegindustrie voor klimaatverandering’, met onder een verbod op uitbreiding van de veestapel in de gemeente en een verbod op openbare reclame voor vlees. Calle Janssen liet weten blij te zijn met de onverwacht grote opkomst en dat als steun in de rug te ervaren bij de vaak vergaande voorstellen die zijn fractie doet.

Kinderboekenschrijfster Evelien van Dort uit Gorssel sprak de menigte ook toe, en met name de kinderen. Ze wees onder meer op haar laatste boek ‘Het verdwenen hoefijzer’, de eerste uit een serie boeken over paarden. In het verhaal is aandacht voor de zorg voor dieren en een duurzame manier van paardenverzorging.

Inwoners die de oproep van de actievoerders onderschrijven kunnen een online-petitie tekenen. 

Hieronder de tekst van de poster die aan de burgemeester is overhandigd:

3 oproepen en10 punten ter verbetering
Schroef de ambitie op! Lochem klimaatneutraal in 2030 (want 2050 is te laat)

Maak haast met de energietransitie!

1. Geef burgers met groene initiatieven meer ruimte en volledige steun
2. Faciliteer windmolens en grote natuurinclusieve zonneparken
3. Verplicht zonnepanelen op bedrijfshallen
4. Stimuleer opslag van tijdelijke overcapaciteit
Promoot kleine waterstoffabrieken en buurtbatterijen

Maak werk van (bewezen!) CO2 opslagtechnieken!

5. Plant groot aantal bomen
(bijvoorbeeld onder windmolens en om zonneparken)
6. Bescherm actief bestaande bomen
7. Verplicht het gebruik van circulaire materialen i.p.v. beton bij nieuwbouw
(CO2 negatief bouwen)

Wees eerlijk over de verantwoordelijkheid van de zuivel-,
vlees- en vliegindustrie voor klimaatverandering

8. Geef voorlichting van gemeente aan inwoners: Veehouderijen stoten veel schadelijke broeikasgassen uit (naast CO2 ook het 20x schadelijkere methaangas)
9. Geen uitbreiding van de veestapel in Lochem, maar krimp Minder dieren, meer boeren. Verbied reclame voor vlees in het openbaar
10. Verbied reclame voor vliegvakanties in het openbaar en geef geen toestemming voor wachtgebied Lelystad Airport

Roep de klimaatnoodtoestand uit! Maak de urgentie van de klimaatcrisis duidelijk aan alle inwoners van de gemeente Lochem. Laat zien dat iedereen er wat aan kan doen en dat de gemeente het probleem erkent en wil oplossen.

Bovenstaande tekst in posterformaat:

1 REACTIE

  1. Calle Janssen liet weten erg blij te zijn met de onverwacht grote opkomst en dat als steun in de rug te ervaren bij de vaak vergaande voorstellen die zijn fractie doet!

    Zonder oordeel te geven kun je volgens mij toch niet echt spreken van een grote opkomst als beduidend minder dan een half procent van de inwoners van de gemeente Lochem aan het protest meedoet?!

Comments are closed.