‘Jongere in Jeugdzorg op 18e niet aan lot overgelaten’

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Jongeren die zijn aangewezen op Jeugdzorg worden in de gemeente Lochem niet aan hun lot overgelaten als ze 18 jaar worden. De gemeente blijft ook na die leeftijd betalen voor noodzakelijke zorg. De leeftijd geldt als grens voor de Jeugdzorg maar dat zorgt te vaak voor problemen. Veel van deze ‘vergeten kinderen’ dreigen op straat te belanden omdat ze niet in staat zijn om volledig op eigen benen te staan.

De Partij van de Arbeid kaartte de kwestie maandag nog eens aan bij wethouder Wendy Goodin. Vorig jaar nam de gemeenteraad een motie aan waarin het college werd opgedragen om de zorg voor de betrokken jongeren ook na hun 18e verjaardag te waarborgen. Ook wilde de PvdA weten om hoeveel jongeren het precies gaat.

Veel jongeren

Momenteel ontvangen 619 jongeren in de gemeente Lochem een vorm Jeugdzorg. Van hen worden er 44 dit jaar 18 jaar. Het Baken, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering, kijkt zo’n 7 maanden voor de verjaardag naar hoe het met de jongere gaat en of voortzetting van de hulp noodzakelijk is. De hulpverlener stelt een perspectiefplan op en op basis hiervan kan de zorgverlening doorgaan. Dan financiering gebeurt dan niet meer via de Jeugdzorg, maar op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

“Achttien jaar is geen is geen harde grens meer voor ons”, liet de wethouder weten. Haar antwoord op de vraag van de PvdA, of het college ‘verlengde jeugdzorg’ biedt, was dan ook ‘ja’. Expliciet gehoor geven aan het manifest van de Stichting Het Vergeten Kind is dan ook niet meer nodig, vindt Goodin.