PvdA en GroenLinks Lochem omarmen samenwerking

0
Tijdens de nazomerborrel van PvdA en GroenLinks beklommen leden van beide partijen de zeepkist (eigen foto)

LOCHEM/GORSSEL- De Lochemse afdelingen van de PvdA en GroenLinks zijn het politieke jaar afgelopen zaterdag begonnen met een nazomerborrel op Landgoed Ampsen. Het afgelopen jaar verkenden beide partijen een nadere samenwerking op lokaal niveau en de val van het kabinet versnelde dit proces. Onder de noemer Links Lochem wordt de komende maanden campagne gevoerd voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Zo’n veertig leden van beide partijen waren zaterdag afgekomen op de nazomerborrel. Die stond in het teken van kennismaking, maar ook het inhoudelijke gesprek werd gevoerd. De lokale voorzitters Wilma Heesen (PvdA) en Erwin Beumer (GroenLinks) spraken de aanwezigen toe. Zes leden beklommen de zeepkist om onderwerpen in te brengen waarvan zij vinden dat PvdA en GroenLink mee aan de slag moeten. Na elke twee pitches werden de ingebrachte onderwerpen meteen bediscussieerd.

Armoede

Eline Schuttinga–Van Holland vertelde over het buurtintiatief om Lochem-Oost te verduurzamen. “Iedereen kan een rimpeling in de vijver veroorzaken, we moeten allemaal in actie komen. En extra mooi: een buurtinitiatief versterkt samenhang in de wijk”, zo vertelde ze. Voor Wil Philipsen is het voorkomen van armoede een speerpunt. En samen met de leden zocht hij naar een invulling van het veel gebezigde woord ‘bestaanszekerheid’.

Jopke Kruyt heeft veel ervaring in het sociale domein en hield de aanwezigen voor wat de overheid kan doen om mensen te ondersteunen. Voor Alfred te Pas is natuur en biodiversiteit een speerpunt. “Het is mij een doorn in het oog dat groen vaak als sluitpost ingezet wordt. Terwijl bijvoorbeeld groene wijken de kwaliteit van leven en de gezondheid van mensen verbeteren”, aldus Te Pas.

Lees verder onder de foto…

Leden van PvdA en GroenLinks toasten op ‘Links Lochem’ (eigen foto)

Brug naar BBB

Carlijn Enzerink woont op het platteland en ziet dat er daar erg verschillend gedacht wordt over groene standpunten. Carlijn pleit ervoor een brug te slaan met ‘de BBB-stemmer’. Nico Groen sloot de rij met sprekers met een oproep aan links: “Om met de grote bedrijven te werken aan de uitdagingen van onze tijd is het niet zinvol in een links of rechts frame over het bedrijfsleven te blijven hangen. Pak als overheid de regie.”

Omdat niet alleen leden van politieke partijen nadenken over de samenleving, maar ook inwoners doen dat en hebben mogelijk goede ideeën. Tonnie Tekelenburg en Pieter Arts richten daarom een progressieve gespreksgroep op waar iedereen met een goed idee kan aanhaken om samen te zoeken naar creatieve manieren om idealen te verwezenlijken. “We kunnen maatschappelijke discussie aanjagen. Naast of juist ten behoeve van politieke partijen”, zo is de gedachte.

Samenwerken

Fractievoorzitters Jos Israel (PvdA) en Henk van Zeijts (GroenLinks) sloten de middag af door te benadrukken dat ook in de gemeenteraad samenwerking en afstemming gezocht wordt. Gespreksleider Arno Groenendijk keek vervolgens tevreden terug en concludeerde: “Tijd om te proosten op Links Lochem!”

De partijvoorzitters Wilma Heesen (PvdA) en Erwin Beumer (GL) pleitten voor lokale samenwerking (eigen foto)