Preuve Ri-jen in de Achterhoek trekt steeds meer deelnemers

0
De route van Preuve Ri-jen voert langs mooie plekjes, zoals hier bij de Lebbenbrugge (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/BARCHEM – Neem een aantal gerenommeerde restaurants in de Achterhoek en verbindt deze met elkaar via een aantrekkelijke auto/fiets-route. Onderweg moeten puzzels worden opgelost en bij de tussenstops worden mooie gerechtjes aangereikt. Dat is in het kort de opzet van Preuve Ri-jen in de Achterhoek. Op Hemelvaartsdag trok het zo’n 200 deelnemers.

Eerdere edities waren er met Pasen en op Koningdag. Op de beide pinksterdagen volgt nog een nieuwe route, met deels andere deelnemende restaurants. Start- en eindpunt is steeds Hotel Hof van Gelre in Lochem. Directeur Arne Heijtmeijer toonde zich donderdag tevreden over de stijgende lijn. Het aantal deelnemers neemt toe.

Vorden

Het event is ontstaan uit de behoefte om tijdens de coronacrisis toch iets te bieden en om omzet te genereren. Het heeft potentie om ook in andere tijden te scoren. Of feestdagen dan een goed moment zijn is echter de vraag. Het was op deze Hemelvaartsdag prima weer en dat trok toch al veel mensen naar de alom geopende terrassen. Vorden bezweek bijna onder de dagjesmensen die op zoek waren naar ‘een verzetje’. Daar kwamen de deelnemers aan Preuveri-jen nog bovenop.

De route was prachtig en die voerde langs weggetjes waarvan niet veel mensen het bestaan weten. Van het Hof van Gelre ging het richting Hotel Bakker in Vorden en vervolgens, via onder meer de Varsselring, naar de Heeren van Wolfersveen, tussen Ruurlo en Zelhem.

Gerechten

Met smakelijke Larense steur, een prachtige ossenstaartsoep en een mooi gerechtje met asperges achter de kiezen uit Barchem ging het via Mariënvelde en Beltrum naar Borculo. Daar werd bij de Olliemölle een runderstoof aangereikt, die ter plekke kon worden genuttigd maar ook onderweg, bijvoorbeeld bij de Lebbenbrugge, met de de Slinge als indrukwekkend decor.

Tijdens de laatste etappe, richting Bon’Aparte in Barchem werd een beroep gedaan op de kaartlees-vaardigeheden van de deelnemers. Met slechts een lijn op een kaart zonder veel herkenningspunten moesten de deelnemers op zoek naar de juiste route. Bij Bon’Aparte wachtte de beloning in de vorm van een lekker aardbeiendessert. Daar kon ook de laatste stempel worden gescoord.

Afsluiting

De deelnemerskaart met antwoorden op vragen die onderweg moesten worden beantwoord ging het vervolgens terug naar het Hof van Gelre in Lochem. Koffie of thee vormden daar de afsluiting. De herinnering in de vorm van een flesopener is een leuke. Deze is voorzien van de tekst ‘Preuve Ri-jen – Wij willen open’. Of dat slaat op de horeca of de flessen die ermee geopend kunnen worden mag iedereen voor zich uitmaken.

Pinksteren

Tijdens de komende pinksterdagen wordt Preuve Ri-jen nog twee keer gehouden. De iets langere route (79 km) begint en eindigt dan opnieuw bij Hof van Gelre en voert langs De Sluis in Eefde, Heeren van Wolfersveen en Bon’Aparte.

Alle informatie is te vinden op: www.preuverijen.nl