Sportclub Lochem op jacht naar donaties voor 2e kunstgrasveld

0
Voorzitter Jakob Boelens bij het bestaande kunstgrasveld van Sportclub Lochem. Als het goed gaat komt er snel zo'm tweede veld (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Sportclub Lochem is woensdag begonnen aan de campagne ‘Gras d’r op!’ die minimaal 72.000 euro moet opbrengen voor een tweede kunstgrasveld. Die gaat in totaal zo’n vier ton kosten en die moet deels via crowdfunding binnen worden gehaald. Daarbij wordt een beroep gedaan individuele leden en teams om de boodschap te verspreiden onder familie, vrienden, schoolgenoten en collega’s. Voor teams maakt de club er een wedstrijdje van: Wie haalt het meest geld binnen en wie bedenkt de meest ludieke actie?

Nu doneren? KLIK HIER!

De Algemene Ledenvergadering van de vereniging heeft onlangs groen licht gegeven voor het project. De bedoeling is dat het huidige derde veld wordt vervangen door kunstgras. Het eerste kunstgrasveld van Sportclub Lochem is voorzien van rubber korrels. Bij het nieuwe veld gaat de zogeheten infill bestaan uit duurzamer kurk.

Hard nodig

Voorzitter Jakob Boelens vertelt dat de club zit te springen om een nieuw veld dat meer speeluren aan kan. Het huidige veld 3 is op papier geschikt voor 300 uur per jaar. Dat zijn er momenteel in de praktijk zeker 800. “Daar kan geen onderhoud tegenop”, zo zegt hij terwijl hij wijst naar de kale plekken in de grasmat. Een kunstgrasveld kan meer dan duizend uren per jaar worden bespeeld, ongeacht het seizoen.

Zelfs met een tweede kunstgrasveld komt Sportclub Lochem in feite nog velden tekort als je het afzet tegen het aantal leden. Dat zijn er nu al dik 900. Jakob Boelens verwacht nog een fikse toename als de gemeente de woningbouwambitie voor de komende jaren waarmaakt. De gemeente mag tot 1300 nieuwe woningen bouwen. De verwachting is dat een groot deel daarvan in of rond de huidige bebouwde kom van Lochem zullen verrijzen. Dat levert ongetwijfeld meer jonge gezinnen en dus nieuwe leden op.

Alles dubbel

Het huidige complex is berekend op een vereniging met vier- tot vijfhonderd leden. “Eigenlijk zouden we dus alles wat we nu hebben dubbel moeten hebben”, aldus de voorzitter. Ruimte voor uitbreiding is er nauwelijks nog op sportpark De Elze. Tussen het hoofdveld en de Veengoot is hooguit ruimte voor een half veld. Daarom is het van belang dat er na de zomer in ieder geval een nieuw kunstgrasveld ligt, zodat de vereniging klaar is voor de hervatting van de competities.

Naast de 72 mille die hopelijk uit donaties komt moet het nieuwe veld worden gefinancierd door eigen geld, een lening en een bescheiden bijdrage van de gemeente Lochem. Boelens vindt dat Lochem niet erg sportminded is. Hij ziet in andere gemeenten grotere subdidiebijdragen naar soortgelijke projecten gaan.

Gras d’r op!

De crowdfunding heeft als titel ‘Gras d’r op!’ meegekregen en loopt via het platform Crowdfunding voor clubs. PR-man Tom Schooltink zegt dat er volgens drie lijnen geld moet binnenkomen. Ten eerste zijn dat de individuele donateurs van binnen of buiten de club. Donateurs kunnen bijvoorbeeld voor tien euro symbolisch een vierkante meter kunstgrasveld kopen.

De tweede lijn betreft de eigen teams. Leiders en trainers zijn woensdag apart geïnstrueerd over hoe ze hun team kunnen motiveren en inspireren om in actie te komen. Voor de teams die het meeste geld ophalen en de ludiekste actie bedenken is er een prijs. Zij mogen als vips naar een wedstrijd van de betaald-voetbalclub.

En als derde worden bestaande en potentiële sponsors benaderd om een flinke duit in het zakje te doen. Zij kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om een cornervlag, de penaltystip of een heel zestienmetergebied te ‘kopen’.

Kijk voor meer informatie op:
crowdfundingvoorclubs.nl/sportclublochem
of www.sportclublochem.nl