LOCHEM/GORSSEL – Een Tiny Village. Het idee is een pilot met maximaal 10 tiny houses die bij elkaar een mini-dorpje vormen. Twee van de initiatiefnemers namen leden van de gemeenteraad in Lochem maandagavond mee in hun droom. Ze hebben een locatie in Gorssel op het oog en een nog niet nader te noemen locatie in het buitengebied. De raadsfracties reageren positief en vroegen zich onder meer af waarom het idee zich al bijna vier jaar door de ambtelijke molens van Lochem voortsleept.
Over dat laatste waren de initiatiefnemers Bram Bloemers uit Gorssel en Jan de Zwaan uit Zutphen minder negatief. Ze lieten weten al die tijd wel positieve signalen te hebben gekregen van uit Lochem. In Zutphen en Brummen ging dat bijvoorbeeld een stuk moeizamer.
Zelfvoorzienend
Een Tiny Village is een cluster van kleine huisjes die worden bewoond door mensen met een bijbehorende levensstijl. Zelfvoorzienend en natuurinclusief zijn de sleutelwoorden. Voorzieningen heeft zo’n mini-dorp dan ook nauwelijks nodig. Een toegangsweg en – als het kan – een stroomaansluiting voor het geval dat zonnepanelen in donkere wintermaanden mogelijk onvoldoende energie leveren. Drinkwater is gefilterd hemelwater en afvalwater wordt bijvoorbeeld door filtratie via rietveldjes gereinigd. Overig afval wordt compost of op andere manieren hergebruikt. De huisjes zelf worden gemaakt van duurzame of gerecyclede materialen.
De locatie is tot nu toe het hete hangijzer, zo bleek maandag. Lang werd de initiatiefnemers voorgehouden dat ze moesten wachten op de kernvisies waarin woningbouwlocaties worden aangewezen. Dat proces werd bijna een jaar vertraagd door toedoen van een deel van de gemeenteraad zelf, die eerst een eigen woonvisie wilde opstellen. En nu de laatste kernvisies bijna worden vastgesteld, blijkt daarin geen plek voor tijdelijke woningen. Daarvoor moet een aparte visie worden opgesteld, maar die laat voorlopig op zich wachten door – onder meer – gebrek aan ambtelijke capaciteit en andere prioriteiten.
Locaties
Tijdens de discussie met raadsleden werd duidelijk dat de voorkeur van de initiatiefnemers tot nu toe uitging naar een locatie aan de rand van Gorssel. Dat is van een particuliere eigenaar die medewerking verlenen. De gemeente heeft op de grond het voorkeursrecht gevestigd, waardoor die eigenaar de grond eerst moet aanbieden aan de gemeente. De initiatiefnemers wilden liefst een pilot opzetten in samenwerking met de gemeente. Maar de betrokken grond is dus voorbestemd voor reguliere woningbouw, als dat van de grond komt.
Het advies om op zoek te gaan naar een – eveneens particuliere – grondeigenaar, met grond die niet voor woningen is bestemd – resulteerde kortgeleden in ongeveer een hectare grond in het buitengebied die de stichting Wilde Woonweide aangeboden kreeg. Ook die eigenaar ziet een Tiny Village wel zitten.
Divers
Er is vorig jaar al een projectplan ingediend. De pilot gaat uit van tussen 5 en 10 tiny houses. Bij dat aantal is het experiment divers genoeg om te kunnen aantonen of het werkt. Het gaat in beginsel om een tijdelijk project, maar als het slaagt is niet uitgesloten dat het een permanente locatie wordt. De kleine huisjes staan overigens altijd op wielen en zijn dus in principe mobiel.
Tiny houses zijn – anders dan velen denken – niet heel geschikt voor (jonge) starters. De kosten variëren van 60.000 euro voor instapmodel tot 120.000 euro voor een luxere uitvoering. Wie het helemaal zelf kan bouwen, kan het wellicht met zo’n 20 mille realiseren. Bouwmaterialen, waaronder hout, zijn de afgelopen tijd extreem veel duurder geworden.
Liefhebbers
De initiatiefnemers kijken vooruit en zien het na een geslaagde pilot wel voor zich dat nieuwe tiny houses op huurbasis hun weg vinden naar liefhebbers. Die zijn er meer dan voldoende de stichting beschikt over een lijst met 300 belangstellenden, waarvan 70 procent uit de gemeente Lochem. De bespreking van maandag had een informeel karakter dus besluiten werden niet genomen.