‘Kringloopbedrijven kunnen ondanks nieuwe wet gewoon doorwerken ‘

0
De kringloopwinkel van 2Switch aan de Walderstraat in Lochem (Archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Kringloopbedrijven in de gemeente Lochem kunnen vooralsnog gewoon doorwerken op de manier zoals ze dat gewend zijn. Dat zei burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve maandag naar aanleiding van vragen van Meedenken met Lochem (MmL). Aanleiding is commotie over een nieuwe wet die wil dat kringloopwinkels alles wat binnenkomt registreren en inbrengers bovendien om de ID-bewijs moeten vragen.

MmL is bang dat dit averechts werkt en dat mensen hun spullen dan liever bij een afval-brengpunt inleveren. Dat zorgt voor een grotere afvalstroom en kringloopbedrijven zijn er juist om dit tegen te gaan. De burgemeester liet weten dat de gemeente nu niet ineens streng gaat handhaven. Hij denkt dat ambtenaren wellicht een bezoekje brengen aan de betrokken bedrijven maar dat die zich geen zorgen hoeven te maken.

Reparatie

Daarmee volgt Lochem de lijn van veel andere gemeenten die wachten op reparatie van de wet die registratie en identificatie voorschrijft. De branche geeft aan dat het een onmogelijke opgave is om alles en iedereen te registreren. De wet, die Digitaal Opkopers Register (DOR) heet, en die heling en witwassen moet tegendringen, lijkt het doel voorbij te schieten. Kringloopbedrijven betalen zelden of nooit voor de spullen die worden ingebracht. Van witwassen kan dus geen sprake zijn.

Lochem handelt niet in strijd met de wet als niet wordt ingezet op strenge handhaving. Gemeenten mogen namelijk zelf kiezen of en hoe ze kringloopwinkels gaan controleren. De wet is overigens breder van toepassing. Ook bedrijven die handelen in tweedehands goederen vallen eronder. Daarbij is vaak wél sprake zijn van inkoop tegen contanten.

Afgezwakt

Uit Den Haag komen ondertussen signalen dat de kans groot is dat registratieplicht voor kringloopbedrijven drastisch wordt afgezwakt. Hoe dat er precies gaat uitzien is nog onbekend en dat aanpassing laat vermoedelijk ook nog wel even op zich wachten.