PLUS Lochem verder zonder Anja en Joop Cornelis

0
foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM – Anja en Joop Cornelis hebben hun PLUS-supermarlt aan de Albert Hahnweg in Lochem verkocht. Op 18 juni trekken de huidige eigenaren de deur achter zich dicht en gaat een opvolger aan de slag. “Het is mooi geweest”, zegt Joop Cornelis. “En de winkel heeft een nieuwe ondernemer, met frisse ideeën nodig.”

Wie de opvolger wordt, wordt binnen enkele weken bekend gemaakt. Er hoeven nog slechts enkele formaliteiten worden geregeld. Met die opvolging hebben Anja (58) en Joop (61) Cornelis zich overigens niet bemoeid. PLUS Retail, de eigenaar van de supermarktformule, was daarvoor aan zet. De organisatie heeft een ‘klasje’ waar mensen die een eigen filiaal ambiëren worden klaargestoomd. Jaarlijks worden zo tussen 10 en 15 kandidaten afgeleverd.

“Dat zijn mensen die de fouten die je kunt maken al gemaakt hebben als ze zelfstandig aan de slag gaan. Ze hebben onder meer op twee locaties stage gelopen. Ook wij hebben er in de afgelopen jaren een aantal begeleid”, zegt Anja. Het uit Vorden afkomstige stel heeft 28 jaar hard gewerkt in hun Lochemse winkel. Ze namen die in 1995 van de familie Kwappert. Tot 5 jaar geleden hadden ze ook nog een PLUS-filiaal in Almelo. Dat avontuur duurde 8 jaar.

Minder werken

Eerder deden ze al een poging om minder te werken. “Dat is erg lastig in ons werk”, aldus Anja. Joop vult aan: “Ik ben de laatste jaar wel fysiek wat minder aanwezig geweest, maar mentaal blijft de druk onverminderd hoog.” Dat ze het samen deden begint een unicum te worden in supermarktland. Tegenwoordig staat meestal een persoon aan het roer.

Over de opvolger zeggen ze nog: “Het is bij voorkeur iemand die de volksaard kent. Wij eten hier anders dan in andere delen van het land. Daar moet je gevoel voor hebben. Iemand uit Limburg heeft een duidelijk andere kijk op eten en in het westen van het land zijn de omgangsvormen harder en zakelijker. Het is niet gezegd dat iemand uit andere delen van het land het niet zouden kunnen, maar kennis van de regio is een pre”, zo klinkt het.

Een nieuwkomer moet wel wat in zijn of haar mars hebben. Joop zegt: “Het gaat wel om een bedrijf met een miljoenenomzet, zo’n honderd medewerkers en 12.000 klanten per week.”

Binnenkort volgt een groter interview van de vertrekkende ondernemers.