Debat over eten en landschap met boer en supermarkt

0
René Lubberdink op een archieffoto uit 2020, met op de achtergrond het perceel waarop hij hazelnoten kweekt (Foto: archief LochemsNieuws)

BARCHEM/LOCHEM – Praten over eten en landschap in een drietal gesprekken die worden georganiseerd door veehouder, groenten- en notenteler René Lubberdink uit Barchem en PLUS Cornelis uit Lochem? Dat kan binnenkort. De centrale vraag is: Wat doet een boer om te zorgen voor ons eten, ons landschap en onze natuur? En wat kun je daar als bewoner of consument zelf aan doen? Welke keuzes maak je? Tegen welke dilemma’s loop je aan?

Deze ‘natuurlijke gesprekken’, waarvan de praktische organisatie in handen is van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland (PNLG), is het de bedoeling dat dezelfde groep deelnemers drie keer met elkaar in gesprek gaat, op zoek naar de antwoorden op de gestelde vragen.

Kennismaking

De eerste bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 17 februari van 13.30 tot 16.30 uur op de boerderij van René Lubberdink aan de Hazelberg 12 in het buitengebied van Barchem. Daar houdt Lubberdink jongvee en teelt hij groenten en noten via de natuurinclusieve weg. Hij is ook een van de oprichters van de voedselcoöperatie Puur van de Buur Barchem. Tijdens de eerste bijeenkomst ontdekken de deelnemers zijn bedrijf en wordt duidelijk hoe hij werkt en wat dit betekent voor het landschap.

Het gesprek gaat over de waarde en de dilemma’s die dit oplevert voor boer en burger.
Het tweede gesprek vindt plaats op donderdag 2 maart, van 20.00 tot 22.00 uur) bij PLUS Cornelis aan de Albert Hahnweg 97 in Lochem. Die avond gaat het over wat we eten, wat kopen we, hoe we onze keuzes maken en wat dit betekent voor de supermarkt, de boer en, opnieuw, het landschap?

Ideeën

De datum van de derde bijeenkomst wordt in overleg gekozen. Dan wordt besproken wat boer, detailhandel en consument samen kunnen en willen doen om in de eigen omgeving aan de slag te gaan. Tijdens de gesprekken krijgen ideeën over eten, landschap en samenwerking de ruimte. Ontmoeting en leren luisteren naar elkaar zijn zijn ook belangrijk in deze opzet.

Geïnteresseerde inwoners, boeren, supermarkten en voedselaanbieders uit de andere kernen van de gemeente Lochem kunnen zich overigens ook aanmelden.

Aanmelden kan via DEZE LINK…

Meer over het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland:
www.natuurinclusievelandbouwgelderland.nl