PLUS Cornelis heet voortaan PLUS Mensink

0
Hans Mensink (eigen foto)

LOCHEM – Sinds afgelopen maandag staat Hans Mensink aan het roer van de PLUS-supermarkt in Lochem. De 39-jarige Wierdenaar nam het stokje over van Anja en Joop Cornelis die de zaak de afgelopen 28 jaar vormgaven. De naam verandert mee, dus voortaan het de winkel PLUS Mensink.

Maak Hans Mensink niks wijs over het werk in de supermarkt. Hij heeft kennis gemaakt met alle facetten van het vak; van vakkenvuller tot bedrijfsleider. Dat begon al op 15-jarige leeftijd. Toen begon hij als vakkenvuller bij Dirk in Rijssen. “Ik maakte de havo af en begon daarna aan de hbo-opleiding Small Business aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Die maakte ik niet af, want ik ontdekte dat ik werken leuker vond dan studeren”, zegt hij.

Ultieme doel

“Op dat moment besloot ik wel vol te gaan voor een carrière in de branche, met een eigen winkel als ultieme doel. Alles eruit halen wat erin zit dus.” In dienst van Dirk kreeg hij de kans om via deelopleidingen aan diverse ROC’s zijn MBO-diploma detailhandel te halen. Alle denkbare functies in de branche heeft hij wel vervuld. Van assistent en afdelingsmanager tot supermarktmanager en bedrijfsleider. Vele Dirk-filialen kwamen voorbij. “Van Enschede tot Maarssen-Dorp en alles wat ertussen ligt”, zegt hij zelf.

Ambitie

Binnen de Dirk-organisatie werkte Hans Mensink vaak in winkels die nieuw geopend werden of die grondig verbouwd werden, zoals in Deventer, Hengelo en Harderwijk. “De wens voor een eigen onderneming werd groter. Want, hoe leuk ook, als manager ben je geen ondernemer. Dus kun je je eigen ideeën niet tot uitvoer brengen”, zo zegt hij.

De volgende stap was een sollicitatie naar de functie van bedrijfsleider bij PLUS Van Limbeek in Almelo. Daar kwam al tijdens het sollicitatiegesprek de interne opleiding ter sprake die PLUS Aspirant Ondernemer heet. Dat leek een prima opstap naar het ondernemerschap. In september 2021 zette hij de eerste stap richting opleiding. Dit ging via een sollicitatieprocedure, inclusief uitgebreide testen en onder meer een gesprek met een psycholoog.

Opleiding

Op 1 februari 2022 startte hij met de opleiding die een jaar duurde. Twee stages van elk een half jaar maakten hier deel van uit. Die brachten hem naar PLUS-supermarkten in Denekamp en Ruurlo. Het theoretische deel van de opleiding volgde hij op de KNVB Campus in Zeist. Als afsluiting moest hij een fictief overnameplan schrijven. Dat verdedigde hij met succes voor een jury van deskundigen uit de branche. Begin dit jaar kreeg hij het certificaat uitgereikt dat bij de opleiding hoort.

“Na afronding van de opleiding ben je beschikbaar voor verschillende klussen bij PLUS. Ik hoopte dat ik snel een aanbod voor een eigen winkel zou krijgen. En dat gebeurde ook. Half februari werd ik al gebeld door PLUS Retail, met de suggestie: ‘Ga eens kijken in Lochem.’ Tijdens dat eerste bezoek gedroeg ik me puur als klant. Naast de winkel en de locatie bekeek ik ook de buurt. En ik verdiepte me in Lochem door onder meer de website van de gemeente te bekijken. Ik werd al snel enthousiast. Ik had een week om te reageren, maar ik heb me al na 3 dagen gemeld en gezegd dat ik graag verder wilde praten over de mogelijkheden voor overname.”

Buurtfunctie

Hans Mensink vindt het een pluspunt dat Lochem een toeristische gemeente is. Maar ook dat de supermarkt aan de Albert Hahnweg een echte sociale buurtfunctie heeft. De winkel is ook een ontmoetingspunt voor buurtbewoners. Hij zegt: “Het is belangrijk dat je als ondernemer ook oog hebt voor de buurt en omgeving hebt. Ik ben ook zeker van plan om plaatselijke initiatieven te ondersteunen, zoals Anja en Joop Cornelis dat ook altijd deden.”

In zijn rol als ondernemer komt er veel op hem af. Administratief, als aanspreekpunt en als werkgever. “Ik ben wel echt een man van de werkvloer. Als het kan ben ik het liefst in de winkel en minder op kantoor. En als ik iets nieuws bedenk of iets wil veranderen, stem ik dat graag af met mijn team. Dat vind ik belangrijk.” De komende tijd gaat hij vooral kennismaken met klanten en medewerkers en met Lochem. Het eerste contact met de Lochemse Ondernemers Vereniging (LOV) is bijvoorbeeld al gelegd.

Plannen

Plannen om een eigen stempel op de zaak te drukken zijn er al wel, maar die worden pas concreter als de kennismakingsperiode achter de rug is. Hans Mensink denkt onder meer aan het benadrukken van ambachtelijk werken op verschillende afdelingen, zoals bijvoorbeeld de slagerij. Een volgende stap kan zijn om zelf maaltijden te gaan bereiden. En verder ziet hij goede kansen om nog meer te doen met lokale- en streekproducten. Op termijn gaat dit mogelijk gepaard met een interne verbouwing.

Officieel is hij afgelopen maandag begonnen. In de periode daarvoor was hij nog niet heel vaak in de winkel te vinden. Hij wilde Anja en Joop Cornelis de ruimte te geven om op hun eigen manier afscheid te nemen van medewerkers en klanten. Door de werkwijze van PLUS is er ook niet heel veel contact tussen de oude en de nieuwe ondernemer. Cornelis verkocht de zaak aan PLUS Retail en die organisatie ging vervolgens op zoek naar een nieuwe ondernemer. Mensink: “We hebben uiteraard wel contact gehad met elkaar en dat was prettig. Joop en Anja laten een mooie zaak achter.”

Welkomstgeschenk

Aanstaande vrijdag en zaterdag (23 en 24 juni) geeft de nieuwe eigenaar dagelijks 750 stukken kaneelcake van bakkerij Ten Broeke weg als welkomstgeschenk aan klanten die voor minimaal 25 euro besteden. “Dat is alvast een teken dat ik graag samenwerk met lokale ondernemers”, zegt hij. Behalve de naamsverandering verandert er voorlopig niet veel bij PLUS Mensink. Ook de openingstijden blijven ongewijzigd.