Anja en Joop Cornelis dankbaar voor 28 jaar PLUS Lochem

0
Joop en Anja Cornelis dragen hun PLUS-supermarkt na 28 jaar over (foto: Henk-Jan Winkeldermaat - Punkmedia)

LOCHEM – Anja en Joop Cornelis nemen na 28 jaar hard werken afscheid van hun PLUS-supermarkt aan de Albert Hahnweg in Lochem. Op 18 juni is het zo ver. Dan trekken voor de laatste keer de deur van de winkel achter zich dicht. Een dag later gaat opvolger Hans Mensink aan de slag. Tijd dus voor een terugblik.

Joop (61) moet Anja (58) uit de winkel halen voor het interview. “Anja is meestal in de winkel te vinden, terwijl ik vaker op kantoor zit”, zo duidt Joop de rolverdeling. En tijdens het koffiehalen vertelt hij: “Ik ben de laatste jaren wel minder uren aanwezig geweest. Maar mentaal blijft de druk onverminderd hoog. Je blijft ermee bezig. Daarom is het nu wel mooi geweest. We hebben iets moois opgebouwd en een beetje gespaard, dus nu mag een ander het doen.”

Vorden

Bij het doornemen van de historie van de twee ondernemers blijkt dat ze voor hetzelfde geld al jaren geleden verloren waren gegaan voor de branche. In 1984 was Joop bedrijfsleider van een kleine supermarkt in Vorden van een keten met de naam Coenraads. De winkel was eigenlijk net te klein voor die organisatie en de Vordense eigenaar voelde niet meer voor grote veranderingen. Hij benaderde de toen pas 21-jarige Joop met de vraag of hij de zaak niet wilde overnemen.

Joop vertelt: “Ik was ambitieus en wilde dus wel. Door groothandel Unigro werd ik in de gelegenheid gesteld om het een jaar lang bijna risicoloos te proberen.” Unigro had de zaak gekocht van de eigenaar en zocht er een nieuwe uitbater voor. De relatie met Anja was er destijds al. Zij besloot eerst haar opleiding af te maken. “Ik werkte daarnaast al wel regelmatig mee in de winkel. Na de opleiding heb ik nog anderhalf jaar bij de apotheek in het ziekenhuis in Zutphen gewerkt. Ook toen bleef de winkel een bijbaantje. Maar ik ontdekte gaandeweg dat ik de supermarkt leuker vond dan de apotheek. Dat paste beter bij mij”, zo legt ze uit.

Super Joop

En zo zette het tweetal gezamenlijk de schouders onder winkel, die Joop na het proefjaar definitief had overgenomen. Na een naamloze periode kwam de naam ‘Super’ op de gevel te staan. Die formule ging later verder als Super de Boer, maar dat maakten Anja en Joop niet meer mee. Veel Vordenaren waren blij met de winkel, die ze liefkozend ‘Super Joop’ noemden. “Ik had toen een T-shirt aan met een grote S erop”, zegt Joop gekscherend.

Het werd een succes. Maar bij groei horen ook groeistuipen. Zo bleek het lastig om medewerkers te vinden, maar vooral ook om ze vast te houden. Terugblikkend steken de twee wat dat betreft ook wel de hand in eigen boezem. “We waren jong en nog onervaren in die kant van het vak. Organiseren is best lastig”, zegt Anja. En Joop vult aan: “Het liefst wilden liefst echt álles zelf doen, maar dat gaat op een gegeven moment niet meer.”

Hard werken

“We probeerden het lange tijd alleen te doen en omdat het steeds drukker werd, stonden we aan het einde van de dag vaak tegen veel lege schappen aan te kijken. Maar we hadden geen mensen om die weer te vullen. Er moest dus wel wat veranderen.” Samen runden ze de winkel in Vorden zo’n 8 jaar. Joop zegt: “We werkten ontzettend hard en verdienden goed. We waren zes-en-halve dag in de week aan het werk. Ondertussen hadden we ook nog een keer verbouwd.”

Na die 8 jaar was de koek even op. Het vooruitzicht om tot in lengte van jaren zo te moeten doorgaan was niet aanlokkelijk. “Er moet meer zijn dan dit”, was de gedachte. Daarom werd de zaak terug verkocht aan de eigenaar van de formule. Na een jaar van bezinning – de term sabbatical was toen nog nauwelijks bekend – ging Joop opleidingen volgen en voor Unigro aan de slag als troubleshooter bij filialen waar het niet lekker liep. En Anja werd dierenartsassistente.

Eigen baas

“Als je eigen baas bent geweest, is werken in loondienst best een lastige verandering. We bleken het ondernemerschap toch wel een beetje te missen. En toen werden we gevraagd om eens te gaan kijken naar een supermarkt in Lochem, die te koop was”, zo klinkt het. Dat was in 1995. De familie Kwappert had de zaak van de grond af opgebouwd. Van melkventen, via rijdende winkel naar supermarkt. Dat was eerst een ‘4=6’ en later een ‘Plusmarkt’.

“Wat we hier aantroffen beviel ons wel. Een goede locatie, midden in een buurt met toen vooral veel sociale huurwoningen, maar met een nieuwe wijk met veel koopwoningen in de planning.” Ze besloten de stap naar een eigen winkel toch maar weer te zetten en de rest is geschiedenis. Overigens werden in de eerste jaren in Lochem ook nog twee kinderen geboren in het gezin Cornelis. In 1996 kwam dochter Astrid ter wereld en in 1999 volgde zoon Michel. Geen van beiden is overigens door de ouders besmet met het ‘supermarktvirus’. “Ze kozen een andere weg en dat is ook goed zo”, zegt Anja.

Buurtsuper

De sociale binding met de wijk is een groot en dat is een echte toegevoegde waarde voor PLUS Cornelis. “Buurtsuper is een eretitel”, zegt Joop. “Dat staat voor bepaalde waarden die je moet koesteren, maar de term buurtsuper heeft voor anderen ook wel iets kneuterigs. Wij wilden een volwassen supermarkt zijn waar professioneel wordt gewerkt, maar zonder die positieve waarden uit het oog te verliezen.” En Anja voegt toe: “Wij zijn voor veel mensen in de buurt het verlengde van hun keukenkastje. Peper op? Even naar de PLUS. Toch nog een toetje na het eten… Snel naar de PLUS.”

De winkel heeft een tweetal externe en vele interne verbouwingen achter de rug. De bekendheid onder Lochemers die niet meteen in de buurt wonen nam met grote sprongen toe toen Joop erin slaagde om dik 4 jaar lang de enige supermarkt te zijn die op zondag een paar uur open was. “Ik wilde gebruik maken van een wet die avondwinkels mogelijk maakt en vroeg de gemeente Lochem om daar beleid op te maken. Na 3 jaar zeuren waren ze me zo zat dat inderdaad regels opstelden.” De winkel mocht zondagmiddag open van vier tot zeven uur. En omdat de regels één winkel per 15.000 inwoners toestonden, mocht ook een collega in Gorssel open.

Zondagmiddag

Joop: “Er stonden zondagmiddag om tien voor vier vaak al zo’n 20 klanten voor de deur te wachten. We konden vanaf de eerste minuut vijf caissières inplannen. Pas na een uur nam de drukte wat af. We draaiden in die paar uur bijna dezelfde omzet als op een vrijdag, onze wekelijkse topdag. De concurrentie had even niet opgelet en vond het natuurlijk niet leuk. Ruim 4 jaar hadden we in Lochem het rijk alleen.” Toen zorgden dreigende rechtszaken tegen de gemeente én veranderende landelijke regelgeving ervoor dat alle supermarkten op zondag open mochten. Sindsdien zijn is de PLUS alle dagen geopend van 8.00 tot 21.00 uur.

Door de jaren heen zijn veel acties gehouden waar met name verenigingen beter van werden. “We zijn een onderdeel van de samenleving. We bestaan dankzij de Lochemers en we vinden dat je dan wat terug moet doen”, luidt de motivatie voor onder meer spaaracties met muntjes of zegeltjes. Vaak had de klant de mogelijkheid om zelf te bepalen naar welke vereniging het geld gaat. “Dat heeft als voordeel dat je ook iets kun doen voor kleinere verenigingen en dat in gezinnen, waar kinderen zowel op voetbal als hockey zitten, keuzes gemaakt kunnen worden. We zijn zelf geen inwoners van Lochem, dus de klanten kunnen die keuzes beter maken dan wij.”

Scholen

In langlopende sponsorovereenkomsten geloven ze minder. Verbintenissen worden voor maximaal 5 jaar aangegaan. Te denken val aan de avondvierdaagse en de sinterklaasintocht. En tijdens de viering van 100 jaar Sportclub Lochem werd de succesvolle PLUS Cornelis Sportdag georganiseerd. Verder waren er de activiteiten met schoolkinderen. Die leerden tijdens een bezoek veel over werken in een supermarkt, via het versieren van een gevulde koek, die dan natuurlijk ook moest worden afgerekend met een door PLUS beschikbare gestelde euro. “Dat was erg leuk en we zien regelmatig nieuwe medewerkers binnenkomen die hier voor het eerst als basisschoolleerling kwamen.”

Uit de categorie narigheid zijn twee inbraken via het dak van de winkel noemenswaardig. Een daarvan mislukte doordat het alarm afging toen een inbreker zijn hoofd door het gemaakte gat stak. Die andere keer was het goed mis. De daders waren uren binnen en plunderden de hele zaak, waaronder een grote voorraad tabaksartikelen. Overvallen zijn de winkel tot nu toe gespaard gebleven. De medewerkers krijgen veiligheidstrainingen over hoe te handelen in geval van een overval, maar ook hoe om te gaan met agressieve klanten.

Nauwe band

De nauwe band met veel klanten spreekt tot de verbeelding. “Ik heb veel hele leuke contacten in de winkel”, zegt Anja. En Joop: “Sommige klanten komen hier wel drie tot vier keer op een dag. Dan voorzie je duidelijk in een behoefte!” Beiden willen de ze klanten bedanken voor de hun trouw in de afgelopen jaren. “Ik hoop dat ze ons een beetje gaan missen. Ik denk dat wij ze ook wel een beetje zullen missen”, zegt Anja.

Ze nemen eerst 3 maanden rust, eventueel gecombineerd met wat leuke reizen. “Daar verheugen we ons erg op. We hebben nog geen plannen voor daarna, maar misschien komt er nog iets op ons pad”, aldus Joop. De twee zijn hun werk nu al flink aan het afbouwen, maar wie ze nog de hand wil schudden treft ze zeker op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni, van 9.00 tot 16.00 uur, nog aan in de winkel.

Aangepaste openingstijden
De overdracht gaat gepaard met een tweetal momenten waarop de winkel niet of beperkt geopend is. Op zondag 11 juni blijven de deuren gesloten omdat de voorraad geteld moet worden. En een week later, op zondag 18 juni, sluit de winkel om 16.00 uur. Voor inventarisatie van de versafdelingen. En dan kan opvolger Hans Mensink nog even ongestoord een rondgang door de zaak maken, voordat hij de volgende dag officieel aan de slag gaat.