Plan voor woningen in pand van ‘t Runderke

0
Het pand van voormalig restaurant 't Runderke aan de Noorderwal (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het ziet er niet naar uit dat mensen nog weer kunnen genieten van het heerlijke achterterras van wat tot medio oktober vorig jaar restaurant ‘t Runderke heette. De eigenaar van het pand aan de Noorderwal biedt het te koop aan. Er ligt al een ontwerpbestemmingsplan dat het mogelijk maakt om op de begane grond twee woningen of appartementen te realiseren. De vraagprijs bedraagt 749.000 euro.

De twee verdiepingen zijn in vier gedeelten verhuurd als studio of appartement. Volgens informatie op de website van Thoma Makelaars levert dit jaarlijks 26.000 euro aan huur op. De huidige eigenaar is de Poiron Groep met hoofdzetel in Eindhoven dat onder de naam P&P Beltrum BV een vestiging in de regio heeft. Poiron is actief op het gebied van vastgoed en bedrijfsovernames. De portefeuille bestaat uit horeca- en winkelpanden en appartementen.

Bestemmingsplan

De bestemmingsplanwijziging maakt het mogelijk om op de begane grond twee wooneenheden te realiseren van ongeveer 100 en 115 vierkante meter. Het terras achter kan worden getransformeerd naar tuinen met terras en er is ook ruimte voor bergingen. Niemand heeft een zienswijze ingediend tegen de bestemmingsplanwijziging. Maandag (5/10) staat het als hamerstuk op de agenda van de gemeenteraad.

Makelaar Thoma stelt dat gesplitste verkoop van alleen de benedenverdieping bespreekbaar is maar de verkoop van het gehele pand de voorkeur heeft. Het wordt aangeprezen voor iemand die zelf de handen uit de mouwen steken om zo een goed rendement te behalen.

Historie

De huidige eigenaar kocht het pand destijds van Lochemer John Horst. Dat was nadat Oma’s Restaurant de deuren sloot. Het werd daarna verhuurt aan het echtpaar Pot. Dat moest in 2019 mee stoppen om gezondheidsredenen nadat zij met hun medewerkers de zaak tot bloei hadden gebracht. Het restaurant en huurcontract werd toen overgenomen door Bertus Bröcker. Eerst als eenmanszaak maar kort daarna werd het omgezet in een BV. Die ging binnen drie maanden na de overname failliet. De afhandeling hiervan loopt nog. De curator komt half november met een nieuw en vermoedelijk afrondend verslag. De veiling van de inboedel heeft ruim 22.000 euro opgebracht.

Horeca sinds 1926

De (horeca)geschiedenis van het pand gaat terug tot 1926. Uit het archief van het Handelsregister Zutphen-Apeldoorn blijkt dat in dat jaar Hotel Industrie werd ingeschreven. Die naam bleef decennialang op de gevel prijken tot dat de familie Beverdam deze liet wijzigen in het beter bij de tijd passende hotel-café-restaurant De Pepermolen’.

Bekijk HIER het ontwerpbestemmingplan (pdf-bestand).