Bevrijdingskranten genereren mooi bedrag voor Liberation Museum

0
Mattijs Janssen (l) van Fulltime Media overhandigde de cheque aan Berry en Yvonne Swarthoff van het museum (eigen foto)

LOCHEM – De uitgave van een aantal bevrijdingskranten mondde vandaag (do. 24/9) uit in een bijdrage van 2134,78 euro voor het Liberation Museum aan de Walderstraat in Lochem. Mattijs Janssen van uitgeverij Fulltime Media reikte de bijbehorende cheque donderdagmiddag uit. Berry en Yvonne Swarthoff van het museum namen het dankbaar in ontvangst.

Het jaar 2020 zou in het teken staan van veel activiteiten en evenementen in het kader van 75 Jaar Bevrijding. Ook het museum was daar helemaal op voorbereid. Yvonne en Berry Swarthoff hebben een enorm internationaal netwerk van veteranen en nabestaanden. Berry heeft bovendien veel kennis over oorlog en bevrijding van met name Lochem en omgeving in huis. Zijn verzameling vormt de basis van het musuem. De teleurstelling was dan ook groot toen het coronavirus roet in het eten gooide.

Alles afgelast

Herdenken kon nog op kleine schaal en via digitale media maar festiviteiten konden niet doorgaan. En daar waren er veel van gepland in de gemeente Lochem. Veel verenigingen, organisaties en de gemeente zelf hadden er al veel tijd en energie in gestoken.

Op naar nieuwe poging

Via de uitgegeven kranten van Fulltime Media kon in ieder geval nog worgen stilgestaan bij de verhalen uit de tijd van de bevrijding. En dankzij de adverteerders kan het museum weer even vooruit. Volgend jaar komt er – vaccin en weder dienende – wellicht een nieuwe kans om de vrijheid te vieren. Want die is, zoals de bekende slogan luidt, verre van vanzelfsprekend.