Oorlogsmuseum Lochem van start dankzij Fonds 1819

0
Dennis Driessen (l) en Berry Swarthoff bij een deel van de collectie voor het nieuwe Liberation Museum Lochem (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Lochem krijgt definitief een oorlogs- en bevrijdingsmuseum. Dankzij een bijdrage van Fonds 1819 staat niets de start meer in de weg. Net op tijd voor 4 en 5 mei zwaaien de deuren van het Liberation Museum aan de Walderstraat open voor het publiek.

Ook doneren? Kijk onderaan dit artikel voor informatie en een link…

De Stichting Liberation Museum Lochem kreeg maandagavond bericht van Fonds 1819 dat een bijdrage van 7500 euro wordt overgemaakt om de start mogelijk te maken. Dit tot blijdschap van de initiatiefnemers Berry en Yvonne Swarthoff en Dennis Driessen. ,,Met deze bijdrage kunnen we ons het eerste jaar nog niet helemaal bedruipen maar nu kunnen we wel beginnen”, aldus Driessen.

Lokale bedrijven
Met plaatselijke ondernemers – die goed hebben meegedacht om de kosten in toom te houden – wordt binnenkort begonnen aan de verbouwing en inrichting van het voormalige eethuis Wayang aan de Walderstaat. De welwillende verhuurder berekent de eerste 6 maanden geen huur. Er wordt samengewerkt met Maarten Otten Timmerwerkplaats en Peter Thijssen Schilderwerken. De stichting probeert waar mogelijk met plaatselijke bedrijven te werken.

75 jaar bevrijding
In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Daar ligt in eerste instantie het accent op in het nieuwe museum. De uitgebreide collectie van Berry Swarthoff vormt de basis. Hij bezit veel spullen uit de Tweede Wereldoorlog en onderhoud nauwe contacten met nog levende bevrijders van Lochem en/of hun nabestaanden. Swarthoff is in het dagelijks leven uitbater van het enige Canadese restaurant van Nederland: Mondani aan de Graaf Ottoweg in Lochem.

Meer geld nodig
De fondswerving gaat voorlopig nog wel even door, want om de exploitatie van het museum rond te krijgen moet nog een flink bedrag op tafel komen. Er loopt al een crowdfunding-actie (hieronder meer informatie). Verder is de hoop gevestigd op bijdragen van plaatselijke bedrijven in zowel contanten als in natura.

ANBI-status
De stichting heeft de ANBI-status aangevraagd. De afkorting staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Deze status wordt toegekend door de Belastingdienst en houdt in dat particulieren en bedrijven een donatie mogen aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Ook voor de ANBI-instelling zelf zijn er belastingvoordelen, zoals vrijstelling van erf- en schenkbelasting. Ook kan de energiebelasting worden teruggevraagd.

Nu doneren

Doneren kan gemakkelijk door naar DoneerDoel.nl te gaan. Daar wordt het een en ander uitgelegd en via een klik kan de donatie worden gestart. Betalen kan via iDeal, Bancontact of via een gewone overboeking van een IBAN-rekening (sepa). Op de betaalpagina staat vermeld dat het geld bestemd is voor Yvonne Swarthoff, maar de bijdrage vloeit uiteraard direct in de kas van de stichting.