Hoge Canadese onderscheiding voor Berry en Yvonne Swarthoff

0
Berry en Yvonne Swarthoff in het Bevrijdingsmuseum (Archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Berry en Yvonne Swarthoff van restaurant Mondani in Lochem werden afgelopen zondag verrast door de komst van kolonel Marc LaFortune. Hij kwam niet met lege handen. Het Lochemse stel, dat veel aan Canada-promotie doet en vooral ook aan het levend houden van de herinnering aan de Canadese bevrijders, kreeg de Sovereign’s Medal for Volunteers.

Er waren tot nu toe slechts vier mensen in Nederland die deze onderscheiding ontvingen. Berry en Yvonne zijn niet alleen de uitbaters van het enige Canadese restaurant in Nederland en doen alles om het land, de mensen, en met name de veteranen en hun familie onder de aandacht te brengen en te houden. Ze hebben ook een webshop met Canadese producten.

Zoete inval
Het restaurant is een zoete inval voor veteranen en, nu die er steeds minder zijn, hun nabestaanden. Het is een stukje Canada in Nederland. Het is bovendien het officiële clubhuis voor The Royal Canadian Legion, dat de herdenkingen van omgekomen Canadezen in de Tweede Wereldoorlog organiseert. Ook het Liberation Museum aan de Walderstraat is gevuld met spullen die zijn verzameld door Berry. Hij is bovendien een wandelende lexicon als het gaat om kennis van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de regio. Yvonne heeft Canadese roots en heeft dus een natuurlijke band met het land.

Binnenkort volgt een uitgebreider artikel over de bijzondere eer die het Lochemse stel deel viel.