Film ‘Slag om de Schelde’ met inleiding van Berry Swarthoff

0
Berry Swarthoff geeft een inleiding bij de film De Slag om de Schelde van Filmhuis Lochem (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Filmhuis Lochem vertoont op dinsdag 9 mei de film ‘De Slag om de Schelde’. Lochemer Berry Swarthoff, onder meer bekend als oprichter het Liberation Museum Lochem, verzorgt een inleiding waarin hij de bezoekers vooraf meeneemt in het verhaal.

November’44. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

Weinig aandacht

Centraal in de film staan de gebeurtenissen die in het najaar van 1944 plaatsvonden in Zeeland en West-Brabant. Daarbij kwamen meer dan 10.000 personen om het leven. Deze slag, die bekend staat als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa, was beslissend voor het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film wil hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

Kaarten

Kaarten Filmhuis Lochem: online € 10,00 en aan de kassa € 10,50. De schouwburg gaat om 19:00 uur open. Meer informatie en kaarten bestellen via www.schouwburglochem.nl/schouwburg/filmhuis