Keuze uit 3 inrichtingsvarianten Graafschapterrein

0
Een van de drie ontwerpen voor de inrichting van het Graafschapterrein (bron: Lochem.nl)

LOCHEM – De gemeente Lochem heeft drie ontwerpen laten maken voor de herinrichting van het Graafschapterrein. De inwoners mogen stemmen welke variant hun voorkeur heeft. Bij de poll op de website van de gemeente is het ook mogelijk om de keuze toe te lichten.

Kiezen voor een van de varianten kan HIER.

Het Graafschapterrein wordt vernieuwd. De uitbreiding van Albert Heijn, waardoor het eigen parkeerterrein van de grootgrutter verdwijnt, is een voorname aanleiding. Maar ook Jumbo wil uitbreiden en Lidl wil verhuizen. Door dat laatste wordt een aantal parkeerplaatsen bij die supermarkt openbaar.

Bushalte weg
Bij de 3 gepresenteerde varianten is sprake van tussen de 190, 191 of 206 parkeerplaatsen. De groenvoorziening blijft in één van de varianten gelijk en wat meer en minder in de andere twee. De overbodig geworden bushalte verdwijnt en de afvalcontainers krijgen een andere plek op het midden van het terrein. Het aantal containers neemt af omdat elders in de stad nieuwe ondergrondse containers zijn gerealiseerd.

Prins Bernhardweg
Een belangrijke wijziging betreft het aanzien en de status van de Prins Bernhardweg. Het asfalt maakt plaats voor klinkers waardoor het beeld van de weg verandert en de uitstraling krijgt van een verblijfsgebied.  De weg wordt 5.80 meter breed met aan beide kanten een voetpad. Fietsers en auto’s gebruiken samen de weg. De komst van de noordelijke rondweg en de hierdoor verwachte afname van het autoverkeer maakte deel uit van de afwegingen.

Marktkramen
De ambulante handelaren, zoals de vis-, groente- en kaasboer, houden een plek. Qua locatie is er keuze uit de strook tussen de (uitgebreide) AH en de Prins Bernhardweg of ongeveer op de plek waar nu de afvalcontainers staan.

Momenteel zijn de parkeerplaatsen op het terrein veelal te smal. Dat wordt in de nieuwe situatie opgelost en omdat een aantal parkeerplaatsen bij Lidl aan het totaal kan worden toegerekend neemt het totaal aantal plekken niet af.

Hemelwater
Bij de herinrichting wordt ook rekening gehouden met duurzaamheidsaspecten. Zo komen er waterdoorlatende klinkers en komt hemelwater niet langer in de riolering terecht. Dit water wordt opgevangen en afgevoerd richting gracht aan de Oosterbleek.

Op delen op het terrein waar nog wel asfalt blijft liggen wordt dit een comfortabeler soort, waarop winkelwagens soepel rijden.

Niet anoniem
De poll van de gemeente is het gevolg van eerdere opmerkingen van bewoners en ondernemers dat ze graag betrokken willen worden bij belangrijke ontwikkelen. Stemmen en reageren kan overigens niet anoniem. Om de keuze te kunnen verzenden is het invullen van naam, mailadres en woonplaats verplicht.

Stemmen kan tot woensdag 20 februari. Op 12 maart wordt de uitslag bekend gemaakt.