Onderzoek: ‘Minderheid peuters naar tandarts’

0
Foto ter illustratie (bron: Independer/PR)

LOCHEM/GORSSEL – Tegen het advies in neemt meer dan de helft van de ouders hun peuters van 2 en 3 jaar niet mee naar de tandarts, ondanks dat dit gratis is. In de gemeente Lochem gaat het om 57,8 procent van de peuters. Dit is iets slechter dan het Gelderse gemiddelde van 56,50 procent. Landelijk ligt het gemiddelde op 60.6 procent. Dit blijkt uit een analyse van Independer dat is gebaseerd op data van onderzoeksbureau Vektis.

Er zijn grote verschillende tussen gemeenten. In Gelderland zijn Elburg (70,5%) en Brummen (68,6) de gemeenten die het laagst scoren als het gaat om gebitscontroles bij peuters. Aan de andere kant van het Gelderse spectrum staat de gemeente Heumen. Hier gaat 61 procenten van de 2- en 3-jarigen wél op controle, dus 29% niet. Op onderstaande interactieve kaart is de score per gemeente te bekijken. Inzoomen kan via de ‘+’ rechtsonder. Helemaal onderaan dit bericht staat een kaart met de cijfers per provincie.

lees verder onder de kaart…
Bron: Independer

Landelijk

Het onderzoek is gebaseerd op cijfers uit 2020. In de provincie Flevoland gaat ruim twee derde van de peuters niet naar de tandarts. Dit is de slechts scorende provincie. Als het gaat om gemeenten spant Staphorst de kroon met 75,2 procent, gevolgd door Amsterdam (74%). Boekel in Noord-Brabant is het beste jongetjes van de klas met 30,8 procent. Terschelling volgt met 33,3 procent.

“Kinderen tot achttien jaar mogen altijd gratis naar de tandarts. Ook als de ouders geen tandverzekering hebben. Misverstanden hierover zorgen er helaas voor dat veel kinderen niet naar de tandarts gaan, aldus expert zorgverzekeringen Mirjam Prins van Independer.  “Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle”, aldus de Independer-expert.

Opzeggingen

Ruim 1 op de 8 Nederlanders met een aanvullende tandartsverzekering, gaat deze stop zetten, zo blijkt uit een enquête van Q&A Insight in opdracht van Independer. Een kwart van de betrokkenen zegt dan helemaal niet meer naar de tandarts te gaan. “Als je dit landelijk gemiddelde omrekent, dan zou dit betekenen dat straks zo’n 35.000 volwassenen in Gelderland hun gebit niet meer periodiek laten controleren,” aldus Mirjam Prins.

“Het is een trend dat steeds minder Nederlanders een aanvullende tandverzekering afsluiten. Maar probeer wel te schatten hoeveel tandartskosten je komend jaar denkt te gaan maken. Vergelijk dat dan met de premie die je zou betalen. Je merkt dan snel of een tandverzekering interessant is. Want om uit kostenbesparing niet meer naar de tandarts te gaan, dat kan je op langere termijn juist meer geld kosten”, zegt Prins.

Afname

De vergelijkingswebsite voor verzekeringen stelt vast dat 10 jaar geleden nog 60 procent van de mensen die via Independer een zorgverzekering afsloot ook een aanvullende tandartsverzekering nam. Dit is gedaald tot ruim een derde nu.

Wat een aanvullende tandartsverzekering kost en wat de verschillende per verzekeraar zijn, is te vinden op de website van Independer.

Bron: Independer