Huis en hypotheek: dit verandert per 2023

0
Foto ter illustratie (bron: PR)

In 2023 verandert het nodige rond je huis en hypotheek. Denk aan de afschaffing van de jubelton, verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek en het aanpassen van de leennorm. Wil je jouw woning isoleren, ook voor één maatregel kan je vanaf volgend jaar subsidie aanvragen. Neem het overzicht door, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven & WonenDesk Lochem. Lees HIER meer over deze samenwerking.

Jubelton drastisch verlaagd
Wil je jouw kinderen nog de jubelton schenken? Onderneem dan snel actie. Volgend jaar wordt de jubelton van € 106.671 naar € 28.947 verlaagd. Dit bedrag staat gelijk aan de eenmalig verhoogde vrijstelling. Ook als je nu nog niet het volledige bedrag beschikbaar hebt, kun je nu al wel een schenking doen en deze aanmerken als de jubelton. In 2023 mag je deze namelijk aanvullen tot een ton. Voorheen kon je de schenking spreiden over drie jaar. Die mogelijkheid is beperkt omdat de jubelton in 2024 helemaal wordt afgeschaft.
(lees HIER een eerder en uitgebreider artikel over dit onderwerp.)

Afbouw hypotheekrenteaftrek
In 2020 kwam de afbouw van de hypotheekrenteaftrek in een stroomversnelling. Volgend jaar wordt het eindpunt bereikt. Je kunt de hypotheekrente dan tegen maximaal 36,93% aftrekken. Dit tarief geldt overigens voor alle andere aftrekbare kosten. Voor inkomens tot € 73.031 is dit gelijk aan het belastingtarief. Voor inkomens boven deze grens komt de verlaging harder aan, aangezien de inkomstenbelasting met 49,50% een stuk hoger ligt.

Subsidie voor één isolerende maatregel
Vanaf 1 januari 2023 kun je ook subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. Heb je na 2 april van dit jaar één isolerende maatregel laten uitvoeren? Ook dan kun je nog een subsidieaanvraag doen, tot maximaal één jaar nadat de maatregel is uitgevoerd. De subsidie voor één maatregel bedraagt 15%. Bij twee maatregelen zijn 30% van de kosten gesubsidieerd.

Overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog
Wil jij een vakantiehuisje kopen of een woning voor de verhuur? Vanaf 1 januari betaal je 10,4% overdrachtsbelasting in plaats van 8%. Dit geldt dus alleen voor woningen die je niet als hoofdverblijf gaat gebruiken. Bij eigen gebruik van de woning blijft de overdrachtsbelasting 2%. Starters tussen 18 en 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen als zij een woningen van maximaal € 440.000 kopen (in 2022 was dit € 400.000).

Hogere grens Nationale Hypotheek Garantie
De NHG-grens wordt in 2023 verhoogd naar € 405.000. Voor woningen met een marktwaarde tot dit bedrag kan je volgend een NHG-hypotheek afsluiten. Wanneer je ook energiebesparende maatregelen meefinanciert, ligt de grens op € 429.300. Deze garantie biedt een vangnet als je jouw hypotheek niet meer kunt betalen door onvoorziene omstandigheden. Denk aan een scheiding, overlijden of onverwacht ontslag.

Ruimere leennormen
Het Nibud stelt jaarlijks vast hoeveel je verantwoord kunt lenen. In 2023 kun je naar verwachting meer lenen dan in 2022. Voorwaarde is wel dat je inkomen mee stijgt en de hypotheekrente niet verder omhoog gaat. Meer hierover lees je in dit artikel. Tweeverdieners krijgen een extra voordeel. Vanaf volgend jaar wordt het tweede inkomen niet voor 90%, maar volledig meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek.

Afbouw wet Hillen
Huiseigenaren met een lage eigenwoningschuld gaan de komende jaren steeds meer eigenwoningforfait betalen. Wanneer je na renteaftrek nog steeds EWF overhoudt, zorgt de wet Hillen ervoor dat je dit niet hoeft op te tellen bij je inkomen. Sinds 2019 wordt deze wet jaarlijks met 3,33 procent afgebouwd. In 2023 kun je nog maar 83,35 % aftrekken.

Daling eigenwoningforfait
De Belastingdienst ziet jouw eigen woning als vermogen. Hierover moet je dus belasting betalen in de vorm van het eigenwoningforfait (EWF). Dit tarief daalt in 2023 van 0,45% naar 0,35 procent voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000 en de € 1.200.000. Doordat het tarief daalt hoef je minder belasting te betalen. Keerzijde is de fors gestegen woningwaarde. Hierdoor wordt het forfait over een hoger bedrag berekend.

Wil je een hypotheek afsluiten, je zoon of dochter aan een huis helpen of lenen voor het verduurzamen van je woning? De hypotheekadviseurs van Leven & WonenDesk Lochem kunnen helpen.

Leven & WonenDesk
Team HypotheekDesk Lochem
Nieuwstad 7
0573 255401 of plan direct een online afspraak op:
levenenwonendesk.nl