Omwonenden verontrust over ‘kaalslag’ bij Hoge Weide [update]

0
Het terrein naast de Hoge Weide is ontdaan van veel groen. Het witte gebouwtje rechts is de voormalige praktijk van dokter Voûte (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Kaalslag noemen omwonenden het. Er is vrijdag (9/3) inderdaad flink huisgehouden op het terrein naast woon- en zorgcentrum De Hoge Weide aan de Zwiepseweg.

[Update: nu met reactie van de Zorggroep Marga Klompé. In dit bericht stond korte tijd dat de bestuurder niet terug belde na vragen van LochemsNieuws. Dat beruste op een communicatiefout aan onze kant.] 

Storm
Drie grote populieren gingen tegen de vlakte. Ook verdwenen een beukenhaag en veel struikgewas in grote containers. De populieren verdwenen volgens de gemeente geheel volgens de regels. De wortels daarvan zouden tijdens de recente storm zijn losgeraakt waardoor een gevaarlijke situatie ontstond. Dan volstaat een melding en volgt er toestemming voor zogeheten noodkap. Voor de overige zaken is geen vergunning nodig.

Toen verontruste omwonenden de gemeente belden kwam iemand van Circulus Berkel ter plaatse. Die kon inderdaad geen ongeoorloofde activiteiten vaststellen.

Schoonmaak
Bestuurder Ad Smeets van de Zorggroep Marga Klompé reageerde door te zeggen dat het ging om de verwijdering van gevaarlijke bomen en een opschoonactie. Dat was volgens hem hard nodig omdat de tuinman er niet veel meer kon beginnen. ,,Maar we werden ook geconfronteerd met afvaldumping”, zo zegt Smeets.

Lees verder onder de foto…

Geen plannen
De bestuurder stelt omwonenden gerust. ,,Ik kan mij voorstellen dat mensen denken dat het gaat om voorbereidingen voor bouwplannen. Dat is zeker niet het geval. Dat zouden we niet doen zonder omwonenden te informeren”, zo zegt hij. Het terrein blijft voorlopig dienst doen als parkeerterrein voor personeel. Volgens het bestemmingsplan uit 2012 is aan de zijde van de Zwiepseweg ruimte voor beperkte woningbouw. Daar werd een aantal jaren geleden een villa gesloopt.

Bestemming
De achterliggende ruimte heeft de bestemming groen, maar het college van burgemeester en wethouders heeft zogeheten ‘wijzigingsbevoegdheid’ zodat de situatie niet in beton is gegoten.

Lees verder onder de foto…


Kwekerij

Het gaat om een stuk grond dat vroeger grotendeels in bezit was van bloemisterij Vreeman die aan de Zwiepseweg was gevestigd. De grond aan de overkant van de bloemisterij deed dienst als kwekerij. Vreeman was de voorloper van de huidige Intratuin in Lochem. In een inmiddels gesloopt gebouwtje op het terrein was later ook nog enige tijd een zeefdrukkerij gevestigd.

Voor de vaststelling van het huidige bestemmingsplan was er even sprake van aanleunwoningen voor de Hoge Weide. Dat plan ging echter de ijskast in maar was destijds wel de gedachte achter de genoemde wijzigingsbevoegdheid van het college.

Toen het perceel nog niet zo lang in bezit was van de Hoge Weide ontstond in de buurt al verontwaardiging toen een houtwal met veel braamstruiken rigoureus werd opgeruimd.