Wethouder Ingrid de Pagter gaat voor nieuwe termijn

0
Wethouder Ingrid de Pagter (foto: CDA)

LOCHEM – Ingrid de Pagter (CDA) begon begin april vorig jaar als opvolger van Jan Kottelenberg die burgemeester van de gemeente Neder-Betuwe werd. Ze werd toen nadrukkelijk gebracht tijdelijke kracht. Inmiddels is duidelijk dat ze graag vier jaar door wil in de Lochem. ,,Ik ervaar deze gemeente als een warm bad”, zo zegt ze.

Prettig
Meteen na haar komst maakte ze een uitgebreide kennismakingsronde door de gemeente. ,,Ik leerde Lochem al snel kennen als een gemeente waar het prettig werken is en waar een goede cultuur heerst. Maar ik ging er in eerste instantie inderdaad van uit dat het voor een jaar zou zijn. Ik heb immers ook nog een eigen bedrijf (consultancy – red.).”

Nieuwe termijn
Ze vervolgt: ,,Nadat ik hier een paar maanden aan het werk was begon binnen het CDA de discussie over de komende verkiezingen. Toen kwam de vraag of ik in was voor nog een termijn, als de partij weer deel gaat uitmaken van het college.”

Afmaken
Toen haar naam onlangs opdook op de 10de plaats van de lijst van het CDA wist de goede verstaander genoeg. Ingrid de Pagter had de vraag met ja beantwoord. ,,Ik heb me inmiddels een aantal dossier eigen gemaakt en dingen in gang gezet. Dat zou ik graag willen afmaken”, zo zegt ze.

Verhuizing
Het betekent wel het een en ander voor haar, want het CDA is een van de partijen in Lochem die vinden dat wethouders in de gemeente moeten wonen. Ze heeft ingestemd met een verhuizing maar met de restrictie dat ze eerst haar huidige woning in Valburg moet kunnen verkopen. ,,In dat geval wil ik hier graag komen wonen. Het is nu toch steeds een uur rijden en voor een jaar is dat nog te overzien, maar ik ga niet nog eens 4 jaar op en neer rijden.”

Geen belemmeringen
Privé zijn er geen belemmeringen om te verhuizen. ,,De kinderen zijn het huis uit en mijn echtgenoot is gepensioneerd. Hij werkt nog wel wat maar is daarvoor niet aan Valburg gebonden.”

Dossiers
Haar portefeuille kent een aantal dossiers waar je de tanden op kunt stukbijten, zoals participatie (oa Het Plein), economie en verkeer. Hoewel ze dus een aantal pittige klussen op haar bordje heeft liggen zegt Ingrid de Pagter: ,,Als ik de verschillende verkiezingsprogramma’s zo lees dan spelen er in Lochem geen zaken die tot grote verdeeldheid leiden. Dat is een luxe-probleem. Door mijn werk ken ik meerdere gemeenten en dan valt op dat in Lochem best veel goed geregeld is.”

Wegen
Als ze iets moet benoemen wat beter moet, zijn het een aantal belangrijke wegen en straten in de gemeente. ,,Op veel plekken wordt het er niet beter op. Ik vind dan ook dat we het niet kunnen maken om alles maar voor ons uit te schuiven tot de rondweg er eindelijk is.”

Tramstraat
Als voorbeeld noemt ze de Tramstraat. ,,Daar is een begin gemaakt maar daarmee is niet af. Als de rondweg er is kunnen we daar wel een 30-kilometerzone instellen maar dat is niet genoeg. Die weg is te breed om die snelheid te kunnen afdwingen.”

Plannen
De wethouder opent dinsdag (14/3) in de Gudulakerk een presentatie van twee belangrijke plannen: de ruimtelijke visie binnenstad en het verkeersstructuurplan. Die dag is het alleen voor genodigden. De presentatie is woensdag van 10.00 tot 16.00 uur voor iedereen te zien in de kerk en vanaf donderdag 15 maart in de hal van het gemeentehuis.

Lijst
Ingrid de Pagter staat op de 10de plek op de kandidatenlijst van het CDA. Voor die plek is gekozen omdat ze als wethouder verder wil en niet als raadslid. In theorie kan ze ook op de 10de plaats met voorkeurstemmen worden gekozen. In dat geval mag ze de raadszetel niet aanvaarden als ze niet onmiddellijk in de gemeente komt wonen. Wethouders mogen namelijk formeel wel buiten de gemeente woonachtig zijn; raadsleden mogen dat niet.