Bewoners Zwiepseweg beetje blij maar ook ontevreden

0
Een van de twee bloembakken op de Zwiepseweg (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De bewoners van het deel van de Zwiepseweg tussen Frankenlaan en de aansluiting met de Barchemseweg strijden al zo’n 20 jaar voor verbetering van de verkeersveiligheid op dit smalle gedeelte van de weg. Die strijd leidde tot de plaatsing van twee bloembakken en het aangeven van de maximumsnelheid, 30 kilometer per uur, op het wegdek. Maar er is ook onvrede en verbazing over de aanpak van de gemeente. Bewoners luchten hun hart in een brief aan college en gemeenteraad.

Het betrokken weggedeelte is al smal maar wordt door geparkeerde auto’s nog smaller. Borden die aangeven dat inrijden, met uitzondering van bestemmingsverkeer, verboden is worden door velen compleet genegeerd. Sluipverkeer richting Barchemseweg is aan de orde van de dag.

Beetje blij

Vorige maand verschenen twee bloembakken ten tonele, maanden later dan eerder beloofd. Eerst op onlogische plekken, maar door snel ingrijpen konden ze worden verplaatst. Vorige week werden plantjes gepoot door de omwonenden. Iedereen blij? Hooguit een beetje, zo blijkt uit de brief aan de gemeente. ‘Natuurlijk zijn we blij met deze stappen, zeker nu we bijna de moed waren verloren’, zo begint de brief.

Maar vervolgens volgen een aantal grieven. Zo blijft de noodzakelijk geachte aanpassing van aansluiting van de Zwiepseweg op de Barchemseweg voorlopig achterwege. Drie aangevraagde offertes waren zo prijzig dat de gemeente besloot deze ingreep door te schuiven naar een moment na gereedkomen van de rondweg. Dat hebben de betrokken bewoners vaker gehoord. De rondweg is vermoedelijk in 2025 klaar.

Foeilelijk

Op de geplaatste, met zand gevulde, bloembakken valt ook nog wel wat aan te merken, zo is te lezen in de brief. ‘Foeilelijk’ worden ze genoemd en nogal klein voor het doel: het ontmoedigen van sluipverkeer. De bakken meten 40 bij 90 centimeter. Al snel bleek dat de bewoners zelf voor de beplanting moesten zorgen. Ze togen hiervoor naar de firma Haneveld in Laren.

De eigenaar zegde meteen zijn medewerking toe en adviseerde eerst eens te onderzoeken hoe het zat met vulling en de bodem van de bakken. Bewoners schepten het zand uit de bakken, boorden gaten in de bodem en vulden ze met hydrokorrels en nieuwe potgrond. Positief gegeven is dat de bloembakken zijn gemaakt van gerecycled kunststof.

Duur bureau

‘Het ergst vinden we dat een of ander duur bureau de gemeente heeft geadviseerd en de bakken in België heeft besteld. Ze moeten minstens honderden euro’s hebben gekost (zonder vulling, zonder planten)’, aldus de omwonenden in hun brief. ‘Kunt u zich onze verbijstering voorstellen?’, zo wordt college van B&W en de raadsleden gevraagd. Aanschaf via lokale bedrijven was volgens de briefschrijvers logischer geweest.

Over de aansluiting op de Barchemseweg wordt nog opgemerkt dat verlaging van de heg van Huize Java (zie foto hieronder) een optie is. Dat zou het zicht in de scherpe bocht verbeteren. Voorgesteld wordt om het buurtopbouwbedrijf (BOB) hiervoor in te zetten.

Gemeentehuis

Tenslotte maken de bewoners van de Zwiepseweg een opmerking over een plan voor een groene wand in de hal van het gemeentehuis, zoals voorgesteld in de begroting voor 2023. Die mag 60.000 euro kosten en, na aanleg, 6.000 euro per jaar aan onderhoudskosten. Afgezien van de kosten wordt gewezen op de inzet van externe bureaus en bedrijven. In de gemeente zijn volgens de bewoners van de Zwiepseweg veel mensen die verstand hebben van het ‘opleuken’ van de grote hal van het gemeentehuis.

De bewoners stellen voor om de heg (links) bij Huize Java te verlagen (foto: LochemsNieuws)