Nog geen meldingen van overlast door processierups

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Bij de gemeente Lochem en groenbeheerder Circulus zijn dit voorjaar nog geen meldingen van overlast door de eikenprocessierups binnengekomen. Dat bleek maandag uit de antwoorden van wethouder Lex de Goede op vragen van Gemeentebelangen. In de gemeente wordt het middel Xentari ingezet ter (preventieve) bestrijding van de processierups. Een wondermiddel volgens sommigen, maar daar is niet iedereen het mee eens.

Lochem handelt overigens niet anders dan heel veel andere gemeenten, hoewel een aantal het gebruik van Xentari heeft afgezworen, mede door waarschuwingen van de Dierenbescherming en de Vlinderstichting. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet daarentegen nauwelijks bedenkingen.

Alle rupsen

Het middel wordt vaak als ‘natuurlijk’ of ‘ecologisch’ genoemd. Het komt ook van nature voor in de bodem, dus deels klopt dat. De werkzame stof is Bacillus thuringiensis; een bacterie die verwant is aan miltvuur. Probleem is dat het niet alleen de processierups doodt maar ook alle andere rupsen, waaronder de bij tuinliefhebbers beruchte buxusrups. Dat heeft vanzelf invloed op de vlinderpopulatie. En veel vogels leven van rupsen, waardoor ook die het moeilijker kunnen krijgen.

De gemeente Lochem gebruikt feitelijk een mix van soorten aanpak van de processierups. Er wordt preventief gespoten met Xentari om te voorkomen dat de harige rupsen zich ontwikkelen. Als het nodig is worden de rupsen, die daarna alsnog overlast veroorzaken, weggezogen. Verder zet Circulus in op de ‘groene’ aanpak van het probleem. Onder meer het stimuleren van mezen en vleermuizen helpt. Dat zijn de natuurlijke vijanden van de rups. Er worden nestkasten uitgezet.

Succes

De wethouder vertelde maandag dat de aanpak succes lijkt te hebben. Volgens hem werden vorig jaar de helft minder gevallen van overlast gemeld dan in 2021. Het gebruik van Xentari kon met 30 procent worden teruggebracht. De verwachting dat die daling verder doorzet en er is zelfs hoop dat het gebruik in de toekomst helemaal achterwege kan blijven.

Bij onder meer akkerbouwers is de term ‘driftreductie’ niet onbekend. Gebruikers van bestrijdingsmiddelen moeten ervoor zorgen dat de gebruikte stof niet verwaaid tot buiten het bewerkte areaal of naar oppervlaktewater. Tonnie Verwoerd van GB vroeg de wethouder of ook Circulus zich aan die regel moet houden. Het antwoord is ja, en er wordt dan ook geen Xentari gespoten als het regent of hard waait.

Kaart

Wie naar de site circulus.nl/lochem gaat en vervolgens op ‘eikenprocessierups’ klikt, vindt daar, naast meer informatie, een kaart met alle bomen in de gemeente die preventief zijn gespoten.