Expositie van werk van Ron van den Heuvel in Stadshuus

0
Ron van den Heuvel werkt in zijn atelier aan een deel van wat een groot werk moet worden. (Foto: Kunstcommissie Het Stadshuus)

LOCHEM – ‘Size does Matter’ is de titel van den tentoonstelling van werk van Ron van den Heuvel die momenteel is te zien in Het Stadshuus. De titel komt niet uit de lucht vallen, want het gaat letterlijk om groot werk. De expositie omvat een deel van de grootste werken van de schilder. Ze hebben een oppervlakte van ten minste 2,5 vierkante meter. Te zien tot en met 8 juli.

Ron van den Heuvel heeft een klassieke vioolopleiding gevolgd en gespeeld bij veel orkesten en kamermuziekensembles. Rond de eeuwwisseling begon hij zich te interesseren voor andere muziekstijlen en kunstvormen. Destijds ging hij ook schilderen, daartoe geïnspireerd door een bevriende violist en zijn partner, die eveneens beeldende kunst maakt.

Inspiratie

Dingen die Van den Heuvel in het dagelijks leven om zich heen ziet, leveren inspiratie voor zijn werk. Dat kan variëren van muziekinstrumenten tot wegwerkzaamheden en van foto’s tot schilderijen in musea. In zijn biografie is te lezen: ‘Mijn schilderijen beginnen vaak met een vaag idee over vorm en kleur. Als ik eenmaal begonnen ben laat ik me veelal leiden door prachtige vormen en kleuren die al schilderend verschijnen. Verdwijnen in een wondere wereld en daar genieten van wat er ‘toevallig’ gebeurt. Niet het perfecte maar het gehavende is dat wat me raakt en bezighoudt.’

De eerste 10 jaar schilderde Ron van den Heuvel vooral zogeheten materiewerken, waarbij naast verf ook materialen als hout, metaal, krijt, noten en takken werden gebruikt. Dit leidde tot enigszins driedimensionaal werk. Ook nu is het merendeel van wat de schilder maakt abstract, maar in de afgelopen jaren is ook een serie meer realistisch schilderijen ontstaan van muziekinstrumenten die hij zelf bespeeld.

Groot werk

In musea was Van den Heuvel vaak het meest onder de indruk van groot werk. ‘Dat zou ik in mijn kleine zolderatelier nooit kunnen maken’, dacht hij. Hij vond een oplossing om dit toch te kunnen doen: schilderen in gedeelten en op materiaal dat geschikt is om op te rollen. Hierdoor is het ook te vervoeren. Dit betekent wel dat zijn werk vaak niet eerder dan op een expositielocatie kan worden gepresenteerd. Dat is nu het dus geval op de eerste verdieping van Het Stadshuus.

De expositie ‘Size does Matter’ is vanaf nu, en nog tot en met 8 juli, te zien. Bezoekers zijn welkom van maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Het adres is Markt 3.

Meer over de schilder en zijn werk op:
www.ronvandenheuvel-schilderijen.nl