Nipte meerderheid bestemmingsplan Klein Dochterense Schooldijk [video’s]

9

In de video’s boven en onder dit artikel legt Mariëtte Sinninghe Damsté uit hoe de Love Bubbles zijn ontstaan en hoe ze werken. Het betreft in interview in 2 delen dat is te vinden op YouTube. Ze zijn ongeveer een jaar oud.

LOCHEM – De bestemmingsplanwijziging die 8 recreatie-eenheden mogelijk maakt op het perceel Klein Dochterense Schooldijk 4 is maandagavond (28/1) aangenomen met 13 stemmen voor en 9 tegen. Raadslid Willem Beekman (GL) onthield zich van stemming.

[Update 31/1] In dit bericht was eerder sprake van een stemverhouding 12 voor, 10 tegen en 1 onthouding. Dit is niet juist. Er waren 13 voorstemmers en 9 tegen. De verhouding is hieronder correct weergegeven.

De voorstemmers waren van GemeenteBelangen (5), GL (3) en VVD (4) en MmL (1). Raadslid Arjen Dieperink van GB stemde tegen. Willem Beekman onthield zich omdat hij tot voor kort een stuk land bewerkte in de omgeving van het betrokken perceel. Naast Dieperink zijn PvdA (3), CDA (3) en D66 (2) tegen.

Nipte meerderheid
De zaak houdt de raad alweer weken achtereen bezig. De kwestie zelf speelt zelfs al jaren en heeft geen mooi trackrecord. En ook met nipte meerderheid van gisteren kan geen van de betrokken opgelucht ademhalen. Een aantal omwonenden zijn vast van plan de zaak voor te leggen aan de afdeling rechtspraak van de Raad van State. Zij zeggen overlast te ondervinden van (hout)rook en vrezen ook stof en geluid door meer verkeer.

Twee weken geleden kwamen twee amendementen op tafel waar lang over werd gedebatteerd. Van het wijzigingsvoorstel vam GroenLinks, D66, Meedenken met Lochem rees toen twijfel over de juridische houdbaarheid. Het werd aangehouden zodat het college de consequenties kon uitzoeken. De bevindingen kwamen vorige week ter tafel via een memo. Lees HIER meer daarover.

Compromis
Omdat het amendement uit ging van het terugbrengen van 8 naar 6 eenheden zou de raad daar een onderbouwing van moeten geven. Omdat het slechts een ultieme poging tot compromis was – zo beaamde Bernhard Aiking van GroenLinks – besloten de indieners om het voorstel in te trekken. Ervoor in de plaats kwam een motie waarin het college wordt aangespoord om vanaf nu stevig te handhaven.

Resultaten
Eigenlijk waren vriend en vijand het erover eens dat die aansporen overbodig zou moeten zijn. Handhaving van regels is immers niet minder dan een wettelijke plicht. Toch werd de motie aangenomen. De voorstemmers zijn zien in de resultaten uit het verleden kennelijk geen garantie voor de toekomst.

Zowel de eigen gemeentelijke bezwarencommissie als de rechter oordeelde herhaaldelijk dat Lochem heeft gefaald in juist die handhaving, ondanks zware middelen zoals het opleggen van  dwangsommen. Vorige week nog oordeelde de rechter dat het college een nieuw besluit moet nemen over een bezwaar van een omwonende.

Amendement PvdA/CDA
De PvdA diende 2 weken geleden samen met het CDA eveneens een amendement in. Die werd maandag in gewijzigde vorm opnieuw ingediend. De indieners wezen er onder meer op dat de plannen die de initiatiefnemers heeft niet stroken met de regels van de toegepaste FAB. Dat staat voor Functieverandering Agrarische Bebouwing.

PvdA en CDA stellen in het aangepaste amendement vast dat de bedrijfsactiviteiten in het bestemmingsplan summier zijn beschreven. De indieners presenteerden de volgende tekst, afkomst van de website van de ondernemer:

‘Magical spaces voor soulmates ….. Iedere Love Bubble heeft een eigen, unieke
liefdesbeleving en privé wellness faciliteiten. De Love Bubbles worden ontwikkeld op Land Goed in Lochem waar, in het Achterhoekse coulissenlandschap, het groeipad van de liefde wordt uitgebeeld. De Love Bubble beleving duurt 21 uur en is alles inclusief (van eten tot drinken, van massageolie tot badjassen. Jullie hoeven alleen jullie tandenborstel mee te
nemen…’

Waarom PvdA en CDA dit geen duidelijke functieverandering vinden, bleef tijdens de raadsvergadering in het midden. Het amendement werd verworpen.

Bekijk hieronder deel 2 van het interview over de Love Bubbles 

9 REACTIES

 1. Illegale situatie via slimme manier legaal maken. En de VVD kijkt toe.
  Lokaal geen VVD meer voor mij!

 2. Handhaving? Waarom is er niet gehandhaafd? Dwangsommen opgelegd en dan mag je ineens bijbouwen. Leg dat maar eens uit. Het schept een precedent en wat betekent dat voor de rest van de burgers in lochem?

  • Hoi Harry.
   Dat is idd vreemd. Handhaven dient nl het uitgangspunt te zijn en als dat niet wordt gedaan, is de gemeente in principe schadeplichtig.
   https://vng.nl//files/vng/handhaving-door-en-voor-gemeenten_20130902.pdf
   VNG is dus het overkoepelende orgaan voor gemeenten die kleiner zijn en de kennis niet hebben en waarbij zij te raadde kunnen gaan; in principe dus Lochem. Ik denk echt dat er goede ambtenaren rondlopen met veel inzet en die hun werk goed willen doen, maar dat de casu vaak te complex zijn.

 3. Onbegrijpelijk! Dit is gemeentepolitiek op z’n smalst. PvdA en CDA lijken in amendement alles goed samen te vatten. Goed verhaal van Israel.

 4. Gelukkig laten niet alle raadsleden in Lochem zich leiden door de emoties van een zielige buurman die doet alsof zijn wereld vergaat. Dat partijen als PvdA, CDA en D’66 zich hierdoor laten inpakken verklaart waarschijnlijk dat ze het de afgelopen verkiezingen zo slecht hebben gedaan.

 5. Als je de nieuwsartikelen hierover leest wordt het steeds vreemder hoe dit proces is verlopen.
  Ben ik nou zo slim of zijn GB/VVD/GL zo dom?

 6. Hoe de gemeente grond- en bestemmingsplan politiek bedrijft, is natuurlijk ondoorzichtig en onnavolgbaar. Met de nodige voorzichtigheid, zeg ik, dat er vorm van ‘nepotisme’ aanwezig LIJKT (schijn) te zijn (ik hoop het niet).

Comments are closed.