‘Meer giftreinen door gemeente nog geen feit’

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Het is nog geen voldongen feit dat er meer giftreinen door de gemeente Lochem gaan rijden. Zaterdag verscheen in de media een bericht dat staatssecretaris Sientje van Veldhoven hiertoe wil besluiten. In antwoord op vragen CDA en GroenLinks antwoordde burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve maandagavond dat de soep niet zo heet gegeten wordt.

Het onderwerp staat al langer op de agenda. Omdat de Betuwelijn aan de Duitse zijde van de grens de komende jaren nog geen voldoende capaciteit heeft voor alle goederentreinen, zijn er omleidingen richting Duitsland nodig. Die voeren deels door Gelderland en Overijssel. In de gemeente Lochem is vooral Eefde betrokken maar ook Joppe en Epse krijgen ermee te maken.

Risicoplafond
Volgens Van ‘t Erve draait het niet meteen om meer treinen met gevaarlijke stoffen, maar wil de staatssecretaris het zogeheten ‘risicoplafond’ in bepaalde delen van het land verhogen. Dat kan in de praktijk leiden tot meer treinen.

De burgemeester vindt de zorg terecht en deelt deze ook. Die zijn al eerder geuit richting Den Haag, samen met andere gemeenten en de betrokken provincies. ,,Die zorgen waren er al en die blijven ook”, aldus Van ‘t Erve, die eraan toevoegde dat er op dit moment geen reden is om er een groot nummer van te maken.

Overleg
Lochem zit aan tafel bij overleg over de risico’s en de aanvaardbaarheid daarvan. Als er aanleiding toe is zal het college de raad en de inwoners op de hoogte stellen van ontwikkelingen.

Het spoor dat van Zutphen naar Hengelo loopt blijft niet bij voorbaat gevrijwaard van goederentreinen met gevaarlijkde stoffen. Van ‘t Erve denkt echter dat het op die lijn niet zo’n vaart zal lopen. De spoorlijn is niet geëlektrificeerd en de fundering is niet sterk genoeg om veel zware treinen aan te kunnen. Pas na grote investeringen zou dat mogelijk zijn.