Nieuwe video in bevrijdingsreeks: Lochem [video]

0

LOCHEM –  In de reeks video’s over de bevrijding van de verschillende kernen in de gemeente in nu de aflevering over Lochem verschenen, dat op 2 april 1945 werd bevrijd. Hierin vertelt Rikie Noordkamp haar verhaal aan Mirthe Konniger.

Rikie Noordkamp was bij het uitbreken van de oorlog 12 jaar. Net zo oud als Mirthe Konniger nu. Van het begin van de oorlog kan Rikie zich herinneren dat de Lochemers bijna medelijden hadden met de Duitsers die aan hun voorbijtrokken. Een stoet heel jonge en oude mannen Zelfs de paarden waren oud. Ze maakten een uitgeputte indruk. Van de doortocht van de Duitsers bestaan filmbeelden. Een fragment is te zien in de video.

Gevaarlijk

De bevrijding door de Canadezen was natuurlijk prachtig, maar zonder slag of stoot ging dit niet. Rikie werd door haar oom naar bevrijders gestuurd om eieren te ruilen voor sigaretten. Juist op dat moment schoten de Duitsers, die nog aan de noordzijde van het Twentekanaal lagen, een granaat af. Rikie werd net op tijd naar de grond getrokken, maar twee Canadese soldaten werden gedood.

Omdat het met name rond de Nieuwstad nog gevaarlijk bleef vertrokken veel bewoners naar Barchem. Ook Rikie en haar moeder verbleven daar een week. Toen was de kust veilig en konden ze weer naar huis.

Vader terug

De vader van Rikie was in oorlog naar Maagdenburg vertrokken, waar hij in een fabriek voor vliegtuigonderdelen moest werken. Nadat Maagdenburg was plat gebombadeerd door de geallieerden maakte vader Noordkamp omzwervingen die hem tot in Frankrijk en Rusland bracht. Hij kreeg niet de kans om een bericht naar huis te sturen. Pas een half tot driekwart jaar na de oorlog volgde een emotioneel weerzien.

Op de vraag wat Rikie de mensen wil meegeven antwoordt ze: “Schei uit met die rotzooi!” De context van deze uitspraak is te horen en te zien in de video.

Deze en de andere video’s uit de reeks zijn te vinden op de website van de gemeente Lochem.