Nieuwe college Lochem toch verder met 3 wethouders

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Het nieuwe college van B&W van Lochem gaat – net als tot nu toe – met 3 wethouders werken. Dat heeft formateur Jan Bart Wilschut maandagavond (23/4) bekend gemaakt. Gemeentebelangen, GroenLinks en VVD denken dat ze de klus gezamenlijk kunnen klaren.

,,We gaan eruit komen”, zei de formateur. Daarmee aangevend dat er nog geen college-akkoord op tafel ligt. Wilschut hoopt die half mei te kunnen presenteren. De meest opmerkelijke uitspraak was dat het nieuwe college aan de slag gaat en er gaandeweg een moment kan komen waarop de conclusie wordt getrokken dat het met 3 wethouders toch niet lukt. ,,In dat geval moet er wat veranderen en kan er alsnog een extra wethouder kan worden aangesteld.”

Moeilijke tijden
Dat hoef je volgens Wilschut niet helemaal vast te leggen in het akkoord. ,,Als een meerderheid daartoe besluit mag de raad altijd een vierde wethouder aanstellen”, zo zei hij. Meer in het algemeen zei de formateur overigens wel dat je nu moet praten over moeilijke tijden. ,,In deze tijd van vrede moet je bespreken wat je gaat doen als er problemen ontstaan.”

Inhoudelijk eens
Wilschut zei verder dat de drie partijen het over de inhoud eigenlijk wel eens zijn. Er zijn zijn veel thema’s behandeld en daarbij bleek al snel dat ze allemaal de mouwen willen opstropen en midden in de samenleving willen staan. ,,Dat roept iedereen al jaren en er komt dus heel wat bij kijken om de ambities waar te maken”, aldus de formateur.

Vertrouwen
Verder gaat het volgens hem om onderling vertrouwen. ,,De drie wethouderskandidaten zijn volgens hem nogal verschillende persoonlijkheden maar ze hebben wel het gevoel het met elkaar te kunnen doen.” Dat er sprake is van vertrouwen blijkt volgens Wilschut ook uit het feit dat elke partij een full-time wethouder levert, ondanks het verschil in zetels. GB heeft er 6 en GroenLinks en VVD hebben er elk 4.

Ambitie
De ambitie is om als gemeente een gelijkwaardige partner te zijn in het spel met inwoners, bedrijven en organisaties. Het aankomende coalitie-akkoord zal daarom niet geheel worden dichtgetimmerd, want dan ontstaat meteen weer afstand van ‘de straat’ en komt de ambitie in gevaar.

Bestuurder of manager
De zwaarte van de portefeuilles van de nieuwe wethouders (en de burgemeester) hangt ook af van de verdeling van taken. Op de vraag of er maatregelen komen die de werkdruk kunnen verminderen antwoordde Wilschut ontkennend. ,,Bestuurder zijn is wat anders dan manager zijn. Je moet als wethouder niet de ambtelijke afdelingen willen gaan runnen maar je tot je bestuurlijke taken beperken”, gaf Wilschut de komende wethouders mee.

De kandidaten waren vorige week al bekend gemaakt. Het zijn Bert Groot Wesseldijk namens GB, Henk van Zeijts van GL en Eric-Jan de Haan voor de VVD.