LOCHEM – Na de breuk in de coalitie van VVD, GB en MmL is het volgens burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve zaak om te werken aan een stabiel en doortastend gemeentebestuur. Hij benadrukt ook dat het college vooralsnog volledig in functie is en bevoegd om te handelen. Wethouder Ria Leliveld gaf gisteren aan zich te beraden op de ontstane situatie. Haar partij, de VVD, is uit de coalitie gestapt.
Letterlijk zegt burgemeester Van ‘t Erve: “Het is een feit dat de VVD-fractie zich uit de coalitie heeft teruggetrokken. Ik betreur de ontstane situatie. Samen met de griffier sta ik de leden van de gemeenteraad bij om zo snel mogelijk te komen tot een stabiel en doortastend gemeentebestuur, ook met het oog op de komende bezuinigingen. Het college volgt de ontwikkelingen in de gemeenteraad op de voet. Formeel is het college volledig in functie en bevoegd om te handelen.”
Onderstaande deel van dit artikel is redactioneel en betreft dus niet de mening of het standpunt van de burgemeester of het college:
De vraag die zich aandient is wat de positie van een wethouder is als haar partij breekt met de coalitie. Bestudering van voorbeelden uit anderen gemeenten leert dat de positie van een wethouder erg verzwakt wordt als zijn of haar partij breekt. En, hoewel er geen wettelijke verplichting is om af te treden, is het in de praktijk gebruikelijk dat de wethouder zijn of haar functie neerlegt. Soms is dat ook bijna onvermijdelijk om niet ook het college aan het wankelen te brengen.
Nieuwe coalitie
Het is, op papier, mogelijk om door te gaan als onafhankelijk wethouder, maar dit is uiterst zeldzaam. Dit valt of staat met voldoende steun in de raad én de rest van het college. Blijven zitten is geen optie als er een nieuwe coalitie kan worden gevormd. De partij die toetreedt eist dan vermoedelijk een collegezetel op.
In Lochem blijven Gemeentebelangen (8 zetels) en Meedenken met Lochem (2 zetels) over in de coalitie. Een stabiele coalitie valt of staat met een meerderheid in de gemeenteraad. Die hebben beide partijen niet. Overigens zou toetreden tot de coalitie voor bijna alle oppositiepartijen nogal opmerkelijk zijn, na wat er afgelopen maandag rond de begroting gebeurde.
Begroting
Alle oppositiepartijen, plus de VVD, steunden een amendement om die begroting niet in de gepresenteerde vorm goed te keuren. Toen dit niet lukte stemden ze tegen de begroting. Alleen D66 ging in beide gevallen mee met GB en MmL. Of de Democraten zich thuis zullen voelen bij twee lokale partijen is echter maar de vraag. Het ligt bovendien niet voor de hand dat D66 het huidige collegeakkoord een-op-een zal omarmen.
In Lochem is extra ingewikkeld dat niet de VVD-wethouder, maar juist de wethouder die verantwoordelijk is voor de financiën onder vuur ligt.
Het is in theorie ook nog mogelijk om een lijmpoging te wagen. Gezien de verhoudingen van dit moment – die niet van vandaag of gisteren zijn – is de kans van slagen niet erg waarschijnlijk.