Multifunctionele accommodatie Gorssel is de impasse voorbij

1
't Trefpunt in Gorssel (archieffoto: LochemsNieuws)

GORSSEL/LOCHEM – Dinsdagavond werden de Lochemse raadsfracties bijgepraat over de stand van zaken rond de veelbesproken multifunctionele accommodatie (MFA) Gorssel. Na een langdurige impasse heeft de stuurgroep nu een unaniem besluit genomen voor de locatie Vullerschool. Voor de invulling liggen er meerdere scenario’s. Een daarvan heeft de voorkeur van diezelfde stuurgroep en behelst een gebouw dat gedeeltelijk ondergronds gaat. Het plan wordt breed toegejuicht in Gorssel, maar ook weer niet door iedereen.

Het slechte nieuws is namelijk dat een nieuwe sporthal van een formaat wordt dat onvoldoende is voor grotere teamsporten als zaalvoetbal en hockey. Althans voor (competitie)wedstrijden. Het spreekt voor zich dat zaalvoetbalvereniging SMR hier niet blij mee is. En ook Hockeyclub Gorssel Epse ziet de wintercompetities, die in de zaal worden afgewerkt, in gevaar komen.

Bezettingsgraad

Wethouder Lex de Goede verklaart de kleinere sportzaal door de bezettingsgraad van de huidige sporthal in ‘t Trefpunt. Die bedraagt 45 procent. In het gemeentelijke beleidskader voor dergelijke accommodaties wordt een ondergrens van 70 procent gehanteerd.

Hoewel het volgens de wethouder lastig is om in de toekomst te kijken, ziet het er niet naar uit dat het ‘gat’ in de bezettingsgraad gemakkelijk is te dichten. De Goede signaleert een afkalving van verenigingssporten. Daarentegen wordt wel een groei voorspeld van het aantal leerlingen van de Vullerschool, met name door geplande woningbouw in de komende jaren.

Ondergronds

De sporthal in ‘t Trefpunt bestaat uit drie delen die door middel van tussenwanden zijn te koppelen tot een grote zaal. In het voorlopige plan voor de nieuwe MFA op de locatie Vullerschool gaat uit van twee zaaldelen. Die zouden, net als de parkeergelegenheid, ondergronds moeten worden gebouwd. Het gebouw zou in totaal 5.510 vierkante meter beslaan.

Uit de raadsfracties kwamen dinsdag vragen over de grote van de zaal en of deze niet toch groot genoeg voor teamsporten kan worden gemaakt. Wethouder De Goede reageerde door te zeggen dat niet onmogelijk is, maar hij wees op de kosten. Niet alleen van de nieuwbouw maar ook voor de exploitatie in de komende 40 jaar. Mede door de geringe bezettingsgraad en het gebrek aan uitzicht op verbetering, zou dat tot flinke tekorten leiden.

Vervolg

Tijdens de informatieve sessie waren dinsdagavond al veel mensen uit Gorssel als toehoorder van de partij, waaronder vertegenwoordigers van de genoemde verenigingen en de Dorpsraad Gorssel. De raadsfracties spraken af dat de MFA binnenkort opnieuw op de agenda moet komen. Dat wordt in eerste instantie een besloten sessie omdat het deels gaat over geheime stukken met gevoelige financiële informatie. Pas daarna komt er een nieuwe tafel waarbij ook insprekers welkom zijn.

1 REACTIE

  1. Ik begrijp niet dat er een sport hal gebouwd word die te klein is voor zaalvoetbal en hockey dan word de bezetting nog minder en kan je het gewoon een gymzaal noemen wat een zuinigheid echt triest

Comments are closed.