Politiek wil meer cijfers over accommodaties Gorssel

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

GORSSEL/LOCHEM – De gemeenteraad van Lochem wil binnen twee weken nieuwe cijfers zien waaruit blijkt wat de financiële gevolgen zijn van een splitsing van de accommodatieplannen in Gorssel. Dit komt neer op een nieuwe brede school en hergebruik van het huidige Trefpunt als sportlocatie met beperkte ontmoetingsfunctie. Daarmee komt een scenario om de hoek kijken dat nog niet eerder is doorgerekend. Binnen twee weken wordt dat ook zeker geen berekening tot achter de komma. De woorden steenkoolberekening en quick & dirty-scan vielen maandagavond.

Al tijdens het eerste rondje langs de raadsfracties bleek dat zich een meerderheid aftekent voor een volwaardige sportvoorziening. Dus van een formaat waarbij ook teamsporten als voetbal en hockey in competitieverband gespeeld kunnen worden. In het voorliggende collegevoorstel is dat niet het geval. Dat voorstel gaat uit van clustering van alle voorzieningen bij de huidige Vullerschool, maar met een sportzaal van kleiner formaat.

Bezetting

Reden voor het college om hiervoor te kiezen was de bezettingsgraad van de sporthal in ‘t Trefpunt. Die zou met een kleine 45 procent te laag zijn om flink in te investeren. Bob van ‘t Klooster van D66 zocht uit dat die 70 procent mogelijk niet zo hard is als door het college werd gepresenteerd. Hij zocht uit dat de bezetting van de Gorsselse accommodatie keurig in lijn is met soortgelijke voorzieningen in den lande. Voorstanders van een volledige sporthal denken dat dit ook kan zorgen voor toename in het gebruik.

Andere partijen willen dat een duidelijker link wordt gelegd met de bevolkingsontwikkeling van het dorp. De verwachte nieuwbouw is wel doorgerekend naar het leerlingenaantal van de school, maar niet naar de sportaccommodatie. De raadsleden willen verder een vergelijking met de normering van de nieuwbouwplannen van een nieuw scholencomplex in Laren. Wethouder Lex de Goede gaf maandag meteen al aan dat qua normering geen licht zit tussen Laren en Gorssel.

Kosten

Hij zegde de gevraagde nieuwe berekening toe en gaf ook aan dat het college uiteraard de besluiten van de raad zal volgen. De spanning in een nieuwe berekening zit ‘m vermoedelijk niet alleen in de kosten van twee gescheiden locaties. Bij renovatie van ‘t Trefpunt valt ook de geplande herontwikkeling van die locatie weg, met alle wegvallende opbrengsten van dien. De raad praat er op maandag 11 december opnieuw over.

Over kosten werd overigens ook maandag niet in het openbaar gesproken. Dat is deels gevoelige informatie die niet in handen moet vallen van toekomstige ontwikkelaars. In een besloten deel van de vergadering is die geheimhouding maandag besproken. Wat dit heeft opgeleverd is onduidelijk.