Eerste Lochemse vredesprijs gaat naar Handwerklab Mix & Stitch

1
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM – De eerste Lochemse vredesprijs gaat naar Handwerklab Mix & Stitch. Daar komen vrouwen van alle leeftijden en met verschillende culturele achtergronden eens in de twee weken samen. In Het Stadhuus delen ze handwerktechnieken en wat hen verder bezighoudt. Verbinding en van elkaar leren zijn belangrijke aspecten.

De uitreiking van de vredesprijs is een onderdeel van de nationale Vredesweek (17 t/m 24 september). De Lochemse Vredesweek-werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer de plaatselijke kerken en moskeeën, Stichting Welzijn Lochem en Vluchtelingenwerk. De Lochemse Ambassade van de Vrede (in het Bezielend Inspiratie Centrum (BIC), aan de Noorderwal, speelt een centrale en faciliterende rol in de Lochemse Vredesweekactiviteiten. De Vredesweek is een landelijk initiatief van PAX.

Nominaties

Het is de bedoeling om vanaf volgend jaar een jury te vormen en met nominaties te gaan werken. Hiervoor ontbrak dit jaar de tijd. De werkgroep ging daarom zelf op zoek naar kandidaten. Mix & Stitch kwam daarbij als duidelijke winnaar uit de bus.

Lidwien van Beek, initiatiefneemster van Mix & Stitch, beschouwd de prijs als een grote eer. Ze begon ermee nadat ze met een soortgelijk initiatief in Dordrecht in contact kwam. Daar heette ‘Wereldwijven’. Dit is een onderneming waar vrouwen uit allerlei culturen de uitvoering verzorgen van door ontwerpers bedachte producten. Ook daar met als doel vaardigheden te vergroten, hun sociaal netwerk te vergroten en te oefenen met de Nederlandse taal. Aan de Voorstraat in Dordrecht bevindt zich een winkel waar de producten worden verkocht.

Bij de start in Lochem leverden onder meer Gerthe Lamers, Ayse Boya en Tineke Posthumus een bijdrage. “Zij hebben aan de basis gestaan van de uitvoering van mijn idee. Ik deelde het als eerste met Gerthe die haar netwerk aansprak. Zo leerde ik Ayse – die haar achterban aanspoorde om eens te gaan kijken – en Tineke, die via Fit Art al veel ervaring had met het uitwerken van dergelijke initiatieven, kennen”, aldus Lidwien van Beek.

Verbinding

“Met Mix & Stitch zoeken we de verbinding tussen vrouwen met verschillende culturele achtergronden. De verbinding is belangrijk, maar ook het behoud van handwerktechnieken. Turks breien is bijvoorbeeld heel anders dan de onze. En zo zijn er meer verschillende technieken die het behouden waard zijn. Elke maand besteden we aandacht aan een bepaalde techniek en zo leren we van elkaar”, zegt Lidwien van Beek.

Door met elkaar bezig te zijn komen verhalen los. En van het een komt het ander. Zo worden bijvoorbeeld recepten en plantjes uitgewisseld en als iemand iets nodig heeft wordt dat vaak ook onderling geregeld. Voor elke bijeenkomst bakt iemand iets lekkers en ook dat is uiteraard vaak cultureel gekleurd.

Vertrouwen

“Het is een dynamische groep. De samenstelling wisselt nogal. De drempel houden we laag doordat deelname gratis is. We brengen Mix & Stitch onder de aandacht via flyers maar de mond-tot-mondreclame speelt een belangrijker rol. “Het spreekt zich rond. Op die manier wordt vertrouwen gewekt en dat is belangrijk om vrouwen over de drempel te halen”, aldus Lidwien van Beek. Soms zijn er speciale activiteiten. Zo werd gehandwerkt met Oekraïense vrouwen in Hotel De Scheperskamp, dat enige tijd als noodopvang fungeerde. En de pupillen van Bartimeus maakten kennis met vingerhaken.

De aandacht die het project krijgt door de vredesprijs is zeer welkom. “We moeten voortdurend aan de weg timmeren, dus alle aandacht is goed”, zo klinkt het. Inmiddels is er een vaste ruimte in Het Stadshuus beschikbaar. Deze wordt gedeeld met Fit-Art.

Ze voegt eraan toe: “Het zou geweldig zijn als we door het winnen van deze prijs in contact komen met vrouwen van alle nationaliteiten die Lochem rijk is. Ik heb gehoord dat dat er 46 zijn. Hoe mooi zou het zijn als we samen kunnen werken aan een groot project, bijvoorbeeld een wandkleed, waarin al die technieken, verhalen en culturen bij elkaar komen.”

PAX-werkgroep

Arjan Klein Hazebroek trekt de kar namens de PAX-werkgroep. Hij zegt dat Mix & Stitch goed aansluit bij het idee achter de vredesprijs. Hij zegt: “De verbinding is belangrijk en binnen de werkgroep hoefden we niet lang te zoeken naar een geschikte kandidaat. Mix & Stitch werd meerdere keren genoemd. Maar volgend jaar gaan we het via nominaties doen. Dan kan iedereen mensen of projecten uit de hele gemeente Lochem voordragen voor de prijs.”

De prijs wordt op zondag 17 september door een wethouder van de gemeente Lochem uitgereikt aan Lidwien van Beek. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de start van de Vredesweek 2023. Het begint om 15.00 uur en vindt plaats in Het Stadshuus.

Bekijk HIER de Facebookpagina van Mix & Stitch

 

1 REACTIE

Comments are closed.