LOCHEM – De skyline van Lochem is een beetje veranderd nu de voormalige molen/silo van Reudink aan de Graaf Ottoweg grotendeels is gesloopt. Het onderste en meest originele deel blijft staan en gaat deel uitmaken van een nieuw te bouwen villa. In het project Berkeloevers is plaats voor in totaal 14 bouwkavels en 6 levensloopbestendige twee-onder-een-kap woningen.
Voor het beeld maakt het niet veel uit want het bovenste deel zou sowieso verdwijnen, maar deze week bleek dat een groter gedeelte moest worden gesloopt dan aanvankelijk de bedoeling was. De constructie van de opbouw bleek te onveilig om te behouden. Projectontwikkelaar Robert Ramdhani zegt: “Bij het wegknippen van de stalen frames van de opbouw bleek dat delen van de buitenmuren los kwamen te zitten. Overleg met een bouwkundige en een constructeur leidde tot de conclusie dat het niet verantwoord was om delen van opbouw intact te houden.”
Molenromp blijft
Ramdhani zegt dat de oorspronkelijke molenromp blijft staan. “We hadden de hoop dat ook een deel van de opbouw gespaard kon blijven door de constructie met onder meer de draagbalken van nieuwe vloeren te verstevigen, maar het mocht niet zo zijn.” Eerder vertelde Jan Reudink, een van de voormalige eigenaren van de toren, al aan LochemsNieuws dat de constructie erg gevaarlijk was. Dat artikel is HIER te lezen.
Berkeloevers
De sloop markeert de start van het project Berkeloevers. De projectontwikkelaar werkt samen met twee Lochemse investeerders. De volgende stap is het bouwrijp maken van de grond en het in de verkoop brengen van de zes twee-onder-een-kap woningen. Dit zijn woningen waarin het leven zich afspeelt op de begane grond waardoor deze levensloopbestendig zijn. Ramdhani rekent erop dat de verkoop eind november kan beginnen. Het wachten is nog op een uitspraak van de Raad van State.
Bezwaren
Omwonenden maakten bezwaar tegen het bestemmingsplan Berkeloevers en de bouw van twee woningen aan de Nieuweweg/Badhuisweg. Ze vroegen eerder een voorlopige voorziening maar deze werd afgewezen door de bestuursrechter. Dit is vaak een indicatie dat de rechter niet verwacht dat er uiteindelijk een streep door het plan gaat. De voorbereidende werkzaamheden mogen dan ook gewoon doorgaan.
Van de 14 kavels zijn er nog 2 te koop en ook de twee woningen aan de Nieuweweg zijn verkocht. Ramdhani meldt dat de belangstellingen van begin af aan goed was. “Door de lockdown in maart namen sommige mensen even een afwachtende houding aan, maar het vertrouwen kwam al vrij snel terug”, zo zegt de projectontwikkelaar uit Borne.
Bouwrijp maken
Het bouwrijp maken geschiedt in eigen beheer en in overleg met de gemeente Lochem. Als alles klaar is worden de openbare gedeelten van de nieuwe wijk overgedragen aan de gemeente. Er wacht overigens nog een uitdaging want de Japanse Duizendknoop teelt wierig op de betrokken grond. Deze invasieve exoot is moeilijk te bestrijden. Een tegenvaller, want daar zijn ook extra kosten mee gemoeid.
Start in voorjaar 2021
Robert Ramdhani hoopt dat in het voorjaar van 2021 kan worden gestart met de daadwerkelijke bouw. Daarbij is ook aandacht voor duurzaamheid. Zo wordt de wijk onder meer gasloos. In overleg met de gemeente worden uiteindelijk nieuwe bomen geplant, al bleek bij de zitting van de Raad van State dat omwonenden daar weinig vertrouwen in hebben. De staatsraad liet weten dat dit geen deel uitmaakt van het bestemmingsplan en hij het wantrouwen dus niet zal meewegen in zijn oordeel.
Wat een zonde
Comments are closed.