Hè bah, foutje! Graaf Ottenweg?

0
He bord met de foute straatnaan op de Hanzeweg. (foto: VanLonden)

LOCHEM – Volgens een omleidingsbord op de Hanzeweg is de ‘Graaf Ottenweg’ dicht. Wellicht is de tekst doorgebeld naar de bordenmaker en werd Otto zo Otten. Hoe dan ook: het moet uiteraard Graaf Ottoweg zijn. Erg? Nee, wel slordig. Lokaal verkeer weet toch wel wat wordt bedoeld en wie niet bekend is weet sowieso niet hoe de weg heet.

[update 30-01] De tekst is inmiddels verbeterd. Zie  foto onder dit bericht.

Er wordt gegraven in de Graaf Ottoweg, ter hoogte van de nieuwe Laan van Reudink. De afgelopen dagen was daarom steeds één rijbaan afgesloten. Verkeer vanuit het centrum kon via de Hoevenbrug wel richting Goor en de Stationsweg, maar andersom was niet mogelijk.

Stadsrechten

Graaf Otto kreeg een straatnaam in Lochem omdat hij ‘ons’ in 1233 stadsrechten verleende. Lees alles over man en werk in een artikel van het Historische Genootschap. Troostrijke gedachte voor de bordenmaker: De familienaam Otten komt volgens de familienamendatabank van het Meertens Instituut (www.cbgfamilienamen.nl) heel veel voor in Nederland en is ook in Lochem niet onbekend. Het is een zogeheten patroniem. Dat wil zeggen dat de achternaam verwijst naar een (voor)vader die Otto heette. Dus, het hád gekund!

(foto: VanLonden)