Reudinkbrug Lochem zo slecht dat onmiddellijke maatregelen nodig zijn

0
De Reudinkbrug over de Berkel vormt de overgang van Graaf Ottoweg naar de Goorseweg (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De Reudinkbrug over de Berkel bij de Graaf Ottoweg in Lochem is zo slecht dat onmiddellijke maatregelen worden getroffen. Een deze week gehouden inspectie wees uit dat er sprake is van flinke beton- en wapeningsschade. Vrachtwagens die de supermarkten aan het Graafschapterrein en winkels in de binnenstad bevoorraden mogen per direct niet meer van deze brug gebruik maken. Ander verkeer mag niet stilstaan op de brug.

Dat de brug slecht was en voor onderhoud in aanmerking komt, wist de gemeente als sinds een onderhoudsinspectie van afgelopen najaar. Nadere inspectie was nodig om de exacte staat van de brug vast te stellen. De inspecteur die de constructie donderdag in ogenschouw nam heeft de gemeente geadviseerd om direct in te grijpen. De gemeente volgt dit advies. Dit weekend al zijn maatregelen van kracht.

Verbod

Er gold al een verbod voor landbouw- en vrachtverkeer, maar er werd nog een uitzondering gemaakt voor toeleveranciers van de supermarkten en winkels in de binnenstad. Dat is slecht nieuws voor de bewoners van de Larenseweg, Tramstraat en de net vernieuwde Julianaweg. Het vrachtverkeer wordt vanaf nu via de Hanzeweg en de genoemde straten omgeleid.

Verder mag er geen gemotoriseerd verkeer meer stilstaan op de Reudinkbrug. Een absoluut verbod geldt voor voertuigen met een as-last vanaf 5,3 ton en een totaalgewicht van 20 ton. De gemeente gaat vrijdag en in het weekend al borden aanbrengen die dit duidelijk maken.

Niet stilstaan

De inspectie wees uit dat er sprake is van overbelasting van de brug, waardoor de geconstateerde schade ontstaat. De brug voldoet niet meer aan de eisen. En komen borden die de gebruikers van de Reudinkbrug erop wijzen niet stil te staan op de brug. De brug is wel veilig voor fietsers en voetgangers, zo laat de gemeente weten.

Openbaar vervoer gaat alleen over de brug als er gereden wordt met kleine bussen. Grote bussen maken gebruik van de genoemde omleiding. De hulpdiensten zijn geïnformeerd en houden rekening met de beperking op de brug.

Opknappen of nieuw

De komende tijd wordt in de gaten gehouden of weggebruikers de maatregelen goed opvolgen. Indien nodig worden nog in het weekeinde aanpassingen gedaan. Vervolgens kijkt de gemeente naar de toekomst van de brug. De opties zijn: opknappen of vervangen.

Eventuele aanpassingen en nieuws over dit onderwerp worden ook gemeld via www.lochem.nl.