Migratiebeleid: Lochem haakt aan bij actie ‘Lopend Vuur’

0
Foto ter illustratie (bron: Klernax Huber via Pixabay)

LOCHEM – Er gaat tot aan de verkiezingen op 17 maart een lopend vuur door Nederland. Het gaat om een landelijke actie voor een humaner migratiebeleid. Onder de ruim veertig plaatsen waar het vuur langstrekt is ook Lochem. Aanstaande zaterdag (6 maart) arriveert het op de Markt.

Met de actie Lopend Vuur vragen organisaties en individuele Nederlanders aandacht voor de onmenselijke omstandigheden waaronder vluchtelingen moeten overleven in kampen zoals in het Griekse Moria en Calais in Frankrijk. Er zijn in het land meerdere lopende vuren onderweg en allemaal komen ze een dag voor de verkiezingen samen in Den Haag.

Korte wake

Het vuur dat op 6 maart in Lochem arriveert komt vanuit Zutphen waar vrijdag een soortgelijke actie plaatsvindt. Zaterdag brengt eigenaar Aziz Maskoul van Way to Fit het vuur van de sportschool bij De Beemd naar de Markt. Naast de Gudulakerk wordt een korte wake gehouden. Het geheel duurt niet langer dan een uur, van 12.00 tot 13.00 uur. Daarna gaat het vuur verder naar Arnhem.

Regels

De Lochemse organisatoren hebben een vergunning van de gemeente. Er mogen echter niet meer dan 30 mensen bij elkaar komen. Verder moet onderling afstand worden gehouden en er worden mondkapjes gedragen.

Om te voorkomen dat er te veel mensen komen is alles ook te volgen via een livestream via sociale media.

Humaner beleid

De actie is op touw gezet door het Vluchtelingencomité Groningen en het internationaal opererende migreat.org. Doelstelling is het vaak mensonterende vluchtelingenbeleid onder de aandacht te brengen. Ook bij de politici die het land na de verkiezingen gaan regeren. De initiatiefnemers willen laten zien dat er draagvlak is voor een humaner beleid.