‘Lochem heeft nog geen concrete locatie voor vluchtelingen’

0

LOCHEM/ALMEN – De gemeente Lochem heeft nog geen concrete locatie voor de opvang van vluchtelingen in het vizier. Wel wordt met meerdere partijen gesproken over de mogelijkheden. “Hieronder zijn zorginstellingen, makelaars en hotels”, zei burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve maandag in antwoord op vragen van D66. Aanleiding waren geruchten die in Almen de ronde doen dat hotel Landgoed Ehzerwold klaar zou zijn voor de opvang.

Volgens Van ‘t Erve klopt dat niet. Net als met andere hotels werd ook met Ehzerwold gesproken. “Maar ik wil de indruk wegnemen dat we op het punt staan om concrete afspraken te maken”, zo zei hij. Het voegde eraan toe dat ook niet binnen enkele weken te verwachten. “Het is niet makkelijk. De druk op locaties is groot.”

Overleg COA

Bob van ‘t Klooster van D66 stelde ook een vraag over het overleg tussen het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en de gemeente. Via mediaberichten zou de indruk kunnen ontstaan dat de gemeente niet genoeg moeite doet om een bijdrage te leveren aan het landelijke probleem van gebrek aan opvangplekken.

Daarop zei Van ‘t Erve: “We hebben niet op onze handen gezeten.” Overleg met het COA is er volgens hem wel degelijk. Lochem stelt dat het COA uiteindelijk zelf moet kiezen waar het wil investeren en dat de gemeente moet blijven zoeken naar wat past in gemeente en bij het plaatselijke beleid. Maar de ‘waar-vraag’ is momenteel het lastigst te beantwoorden. “Voor de hand liggende mogelijk zijn er niet of nauwelijks”, zo luidt de conclusie.

Doelgroepen

D66 benoemde in de vragen een aantal doelgroepen, zoals asielzoekers, alleenstaande minderjarige vluchtelingen en statushouders. “We denken niet in doelgroepen maar naar locaties. Dat doen we om versnippering te voorkomen”, aldus de burgemeester. Hij zei dat het voorlopig schrappen van de locaties Lange Voren en Hessenweg uit de kernvisie Wonen voor de kern Lochem tot vertraging leidt. Juist die locatie waren in beeld voor de realisatie van tijdelijke huisvestiging voor mensen die dat het meest urgent nodig hebben.