Home Nieuws Politiek/bestuur Meerderheid raad voor plan Dochterense Schooldijk

Meerderheid raad voor plan Dochterense Schooldijk

0
(Deel van het) inrichtingsplan Klein Dochtererene Schooldijk 4 (bron: gemeente Lochem)

LOCHEM – In de Lochemse gemeenteraad tekent zich een meerderheid af voor de bestemmingsplanwijziging die 8 recreatie-eenheden aan de Klein Dochterense Schooldijk mogelijk moet maken.

Zowel GB als de VVD zijn ronduit voor het plan. Het CDA wacht nog op de antwoorden op 2 vragen maar is voorstander van het plan. Dat geldt ook voor de derde coalitiepartijen GroenLinks.

Tegen
De PvdA is faliekant tegen en twijfelt zelfs aan de legitimiteit van de toegepaste regeling die FAB. Dit staat voor Functieverandering Agrarische Bebouwing. Volgens de sociaal-democraten zijn de horecaplannen te grootschalig. D66 twijfelt en wil meer weten over de bedenkingen die de PvdA naar voren bracht én over het ontbrekende beeldkwaliteitsplan.

De beide laatstgenoemde partijen zorgden er maandagavond (17/12) voor dat het onderwerp op 14 januari als debatonderwerp op de raadsagenda terecht komt. Dat betekent dat er een amendement of motie verwacht mag worden.

Voorgeschiedenis
Maandag ging het deels over de lange voorgeschiedenis. Alle partijen – ook de voorstanders – vinden dat aanvrager Jalbert Kuiper een deel van het onheil over zichzelf heeft afgeroepen. Dat onheil komt in de vorm van onmin met omwonenden. Volgens Annie Visschers van GB had het nu voorligggende plan een hamerstuk kunnen zijn als de eigenaar anders had gehandeld.

Het opzoeken van de grenzen en het frustreren van de handhaving wordt hem kwalijk genomen. Hij zou veel energie hebben gevraagd van de handhavers van de gemeente, die toch al niet teveel armslag hebben.

Controle
GB en VVD willen echter vooruit kijken. Ze voelen ook weinig voor aanhoudende controle van de gemeente na realisatie van het plan, zoals Meedenken met Lochem opperde. Die fractie kwam ook met de suggestie dat Kuiper twee keer per jaar met de buren moet praten. De VVD zei dat een verstandige ondernemer zelf het belang ziet vaqn een goede relatie met de buurt. Wat MmL wil zijn volgens wethouder Bert Groot Wesseldijk geen zaken die je in een bestemmingsplan regelt.