Barchem wil graag 30km-zone op doorgaande wegen

0
De raadsleden kregen een kerstkaart uit Barchem en Zwiep (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/BARCHEM – De Werkgroep Verkeer en Veiligheid Barchem-Zwiep is bezig met een campagne om de doorgaande wegen in Barchem naar een 30-kilometerregime te krijgen. Daarvoor moet de Lochemseweg, Ruurloseweg en Borculoseweg, binnen de bebouwde kom, eerst van provinciale in gemeentelijke handen belanden.

Twee ‘kerstvrouwen’ kwamen maandagavond (17/12) naar het gemeentehuis om alle gemeenteraadsfracties een kerstkaart aan te bieden. Daarop stond de wens: ‘Veilige kerstdagen en een ambitieus nieuwjaar’.

Kruising
De ambitie gaat wat betreft Barchems-Zwiepse werkgroep betreft vooral richting de doorgaande wegen in Barchem. Die zijn erg druk en voorzien van een ingewikkelde kruising. Daar komen de genoemde wegen samen met de Zwiepseweg en de Beukenlaan. Daar is het – vooral ook voor langzaam verkeer – oppassen geblazen. Het verkeer komt er letterlijk van alle kanten.

Lees verder onder de foto…

De voorkant van de kaart uit Barchem/Zwiep (foto: LochemsNieuws)

Andere kernen
Barchem wil in feite hetzelfde wat Laren, Harfsen en Epse al voor elkaar hebben gekregen. Een deel van de provinciale weg is daar overgedragen aan de gemeente en (deels) 30-kilometerzone geworden. In Epse en Harfsen is de inrichting van de weg ook aangepast aan die snelheid. In Laren is dit nog punt van discussie, al geldt de maximumsnelheid van 30 kilometer er al wel.

Zwiepseweg
De werkgroep uit Barchem en Zwiep denken dat een herinrichting van de doorgaande wegen en een verandering van de kruising bij de kerk ook van invloed kan zijn op het sluipverkeer dat over de Zwiepseweg rijdt.

Overleg
Wethouder Bert Groot Wesseldijk is kernwethouder voor Barchem en heeft onlangs kennis gemaakt met de werkgroep en kende de wens al. Zijn collega Eric-Jan de Haan gaat over wegen, dus is een een-tweetje gevraagd. Duidelijk is dat het college de wens begrijpt en er ook niet onwelwillend tegenover staat.

,,Het is op ambtelijk niveau al met de provincie besproken. Ook daar bestaat de bereidheid om verder uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn”, aldus Groot Wesseldijk. Volgens hem staan de betrokken wegdelen in Barchem op de nominatie voor groot onderhoud op niet al te lange termijn. ,,Daarom moeten we het overleg aan de gang houden, om te voorkomen dat er onnodige dingen worden gedaan. De wethouder praat op 22 januari opnieuw met de werkgroep uit Barchem en Zwiep.

De kerstvrouwen uit Barchem en Zwiep (foto: LochemsNieuws)