Lochem vindt op valreep nieuwe zorgverzekeraar voor minima

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Het leek erop dat de gemeente Lochem volgend jaar geen gemeentepolis kon aanbieden aan de minima in de gemeente. Maar op de valreep is toch een partij gevonden die de komende drie jaar zorgpolissen gaat aanbieden. Aevitae is gespecialiseerd in collectieve verzekeringen. Lochem is de eerste gemeente waarmee deze verzekeraar in zee gaat.

“Het was heel spannend”, zo zei wethouder Henk van Zeijts donderdag (17/9) bij de presentatie van de nieuwe partner. “Salland Zorgverzekeringen trok zich al na twee jaar terug. Dat was een teleurstelling. Ik ben blij dat we nu een nieuwe partner hebben gevonden die bovendien de visie met ons deelt dat preventie belangrijk is.”

Premies nog onbekend

De wethouder stelt dat iedereen recht heeft op betaalbare zorg, dus ook mensen die minder te besteden hebben doordat ze bijvoorbeeld schulden hebben. Hoe betaalbaar de nieuwe polissen van Aevitae worden moet nog worden afgewacht. De premies voor 2021 worden pas begin november bekend. Volgende week komt er al wel een indicatie want verzekeraar DWS maakt de premies altijd een week na Prinsjesdag, op de vierde dinsdag in september, als eerste bekend. Het Kabinet verwacht dat de stijging zo’n 5 euro per maand zal bedragen, oftewel 60 euro per jaar.

Eigen bijdrage

De gemeentepolis komt beschikbaar voor mensen met een inkomen van maximaal 130 procent van het wettelijk minimum. Dat zijn dus niet alleen mensen die een (bijstands)uitkering via de gemeente ontvangen. Een belangrijk verschil tussen een ‘gewone’ zorgverzekering en een gemeentepolis is dat in die laatste ook het eigen risico van 385 euro mag worden meeverzekerd. Dat geldt ook voor de eigen bijdrage voor de Wmo die mensen met bijvoorbeeld huishoudelijke hulp maandelijks betalen.

In oktober en november worden telefonische spreekuren gehouden voor mensen die meer informatie willen over de verschillende pakketten van de verzekeraar. Dat worden er in principe drie. De dekkingsgraad loopt daarbij op. In de basispolis, die Gemeentepolis Start gaat heten, is het eigen risico niet meeverzekerd, in de andere twee varianten wel.

Bemiddeling

De deal tussen de verzekeraar en de gemeente is tot stand gekomen via bemiddeling en ondersteuning van BS&F, een adviesbureau voor zorg en sociale zekerheid dat voor veel gemeenten in de regio werkt.

Commercieel directeur Geert van Kruistum van Aevitae  is het met de gemeente Lochem eens dat preventie belangrijk is voor de doelgroep. “Daar hechten wij ook veel waarde aan”, zo zegt hij. Dat geldt niet alleen op het gebied van gezondheid maar ook het voorkomen van betalingsachterstanden is belangrijk.  Marije Gravemaker van BS&F zegt dat het voor veel mensen van belang is om financiële stress te voorkomen: “Want stress is slecht voor je gezondheid. Dus ook op dat gebied in preventie belangrijk.”

Van Kruistum laat desgevraagd weten dat vanaf nu breed zorg wordt ingekocht in en om Lochem zodat de verzekerden bij zoveel mogelijk zorgverleners terecht kunnen.

Aevitae

Aevitae is vooral actief in de zakelijke markt en in regio’s. Lochem is de eerste individuele gemeente waarmee de verzekeraar in zee gaat. Na drie jaar volgt een evaluatie. De intentie is om een langjarige samenwerking aan te gaan. De zorgpolissen van Aevitae worden gedekt door EUCARE, een Maltese verzekeraar die sinds twee jaar op de Nederlandse markt opereert. Aevitae zelf is al veel langer actief en bood eerder zorgpolissen aan via onder meer VGZ en Achmea.

In Lochem zijn momenteel rond 800 mensen verzekerd via de gemeentepolis.

Deskundige: ‘Rekenen loont’

Een deskundige op het gebied van zorgverzekeringen vertelde LochemsNieuws vandaag dat het, als de premies eenmaal bekend zijn, een kwestie van rekenen is of de gemeentepolis echt interessant is voor mensen uit de doelgroep. De afgelopen jaren bleek steeds vaker dat collectief verzekerden duurder uit waren dan mensen die zich individueel verzekerden. Vooral voor wie het meeverzekeren van het eigen risico minder belangrijk is kan het voordelig zijn om op zoek te gaan naar een verzekeraar met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Rendement

De deskundige legt uit de veel verzekeraars onder meer stoppen met gemeentepolissen omdat ze het rendement te laag vinden. Mensen met een laag inkomen genereren statistisch gezien veel meer zorgkosten dan mensen in hogere inkomensgroepen. De verzekeraar wordt hiervoor via een vereveningssysteem weliswaar gecompenseerd uit een collectieve pot maar door kortingen en een bredere dekking bij collectieve verzekeringen valt de opbrengst desondanks vaak tegen.

Het is de door de redactie geraadpleegde deskundige overigens een raadsel waarom Salland Verzekeringen de gemeente Lochem geen alternatief aanbod heeft gedaan. “Veel gemeenten zijn naarstig op zoek naar aanbieders van gemeentepolissen. Daardoor zijn ze vast bereid meer te betalen.”