Belangrijkste verschillen tussen basis- en aanvullende zorgverzekeringen?

0
Foto ter illustratie

(dit is gesponsorde content)
Het is in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten als je 18 jaar of ouder bent. Als je zo’n verzekering af gaat sluiten, ontdek je snel genoeg dat verzekeraars onderscheid maken tussen een basisverzekering en aanvullende verzekeringen. Hierdoor vind je het misschien lastig om te bepalen wat de beste zorgverzekering is. Daarom helpen wij je hier een handje bij. In deze tekst zetten we de belangrijkste verschillen tussen basis- en aanvullende zorgverzekeringen op een rijtje, zodat je weet welke je nodig hebt.

Dekking van de basisverzekering

Volgens de wet is het voldoende om de basisverzekering af te sluiten. Voordat je voor deze dekking kiest, wil je uiteraard eerst weten waar je precies voor verzekerd bent. Om te beginnen moet je weten dat deze verzekering medisch noodzakelijke zorgkosten vergoedt. Hierbij kun je denken aan kosten die je maakt voor de huisarts, voorgeschreven geneesmiddelen en medische specialisten. Verder vallen kosten voor zorg voor kinderen tot 18 jaar, ziekenvervoer, verloskundige zorg en kraamzorg binnen de dekking van de basisverzekering.

De inhoud van de basisverzekering wordt niet bepaald door zorgverzekeraars zelf, maar door de overheid. Dit doen zij elk jaar opnieuw. Vandaar ook dat de inhoud van de basisverzekering bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is. Wil je een zorgverzekering 18 jaar afsluiten? Dan denk je misschien dat het niet uitmaakt waar je dit doet, want de inhoud is overal hetzelfde. Toch loont het wel degelijk om een vergelijking te maken, want de premies van basisverzekeringen kunnen per verzekeraar sterk verschillen.

Hoe zit het met aanvullende zorgverzekeringen?

Het overgrote deel van de zorgkosten wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Toch zijn er genoeg zaken waar je niet voor verzekerd bent. Een controle bij de tandarts of een behandeling bij de fysio zijn hier voorbeelden van. Omdat deze zorg niet binnen de basisverzekering valt, moet je ze zelf betalen. Heb je een slecht gebit of heb je vaak problemen met spieren en/of gewrichten? Dan maak je mogelijk veel extra kosten. Dit voorkom je door één of meerdere aanvullende verzekeringen af te sluiten.

Zoals de naam al aangeeft, is een aanvullende verzekering een uitbreiding van je basisverzekering. Je kunt je bij de meeste verzekeraars in ieder geval aanvullend verzekeren voor fysiotherapie en de tandarts. Doordat je beter verzekerd bent, stijgt de premie van je zorgverzekering. Bereken daarom eerst of het financieel voordelig is om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Eigen risico

Het belangrijkste verschil tussen basis- en aanvullende verzekeringen is je inmiddels duidelijk. Hier houdt het alleen niet bij op, want er zit ook verschil in het eigen risico. Wie de basisverzekering afsluit, krijgt standaard te maken met verplicht eigen risico. Hierdoor draai je zelf op voor het eerste deel van de kosten als je zorg nodig hebt. Voor bepaalde zorg uit de basisverzekering betaal je overigens geen eigen risico. Daarnaast kun je nog te maken krijgen met vrijwillig eigen risico. Dit is aan jezelf, want het vrijwillig eigen risico staat standaard op 0 euro.

Ben je aanvullend verzekerd voor de tandarts of fysiotherapie en onderga je hier een behandeling? Dan hoef je niet bang te zijn voor bijkomende kosten. Voor zorg uit een aanvullende verzekering betaal je namelijk nooit eigen risico. Toch betekent dit niet altijd dat de kosten volledig vergoed worden. De vergoeding hangt af van de aanvullende verzekering die je gekozen hebt. Soms wordt er maar een deel van de kosten vergoed.