LOCHEM – In het buitengebied van de gemeente Lochem hebben zich volgens de twee potentiële aanbieders van glasvezel nu 51 procent van de huishoudens aangemeld. Probleem is dat deze aanmeldingen zich over de twee partijen verdelen. De gemeente Lochem hoopt dat zich tijdens een eindspurt nog veel mensen aanmelden.
Dat kan nog tot 26 april bij Glasvezel Buitenaf (CiF) en tot 28 april bij Digitale Stad Lochem. De eerstgenoemde laat op de website weten nu 592 aanmeldingen te hebben, zijnde 19% van de benodigde 50%. Dit geldt echter voor het buitengebied van Lochem en Zutphen samen. Digitale Stad Lochem meldt 1118 aanmeldingen binnen te hebben. Dat is 32% van het streefgetal.
Op de voet gevolgd
Bij de gemeente Lochem worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd. De gemeente sleurde onder leiding van wethouder Bert Groot Wesseldijk hard aan de komst van snel internet in het buitengebied. Uiteindelijk meldde CiF/Glasvezel Buitenaf zich voor de klus. Dat was niet voor het eerst. CiF zou oorspronkelijk de hele Achterhoek aansluiten maar kon dat organisatorische en financieel niet waarmaken.
Na CiF kwam Digitale Stad, een vehikel van Delta Rijssen Glasvezel Investering. Er zijn een aantal verschillen tussen beide aanbieders. Op de eerste plaats kunnen particulieren bij Glasvezel Buitenaf kiezen uit slechts twee providers voor internet, televisie en telefoon. Bij Digitale Stad zijn dat er veel meer, waaronder grote spelers als KPN, XS4ALL en Tele2.
In gesprek
De gemeente Lochem laat desgevraagd weten: ,,We zijn met beide aanbieders van glasvezel voortdurend in gesprek. Die hebben daarbij aangegeven pas ná de vraagbundeling een go/no-go te willen geven op basis van het deelnamepercentage. De gemeente zal zich maximaal inspannen om in ieder geval één van beide aanbieders te bewegen over te gaan tot aanleg, mits de inwoners die zich bij de andere partij hebben aangemeld alsnog kunnen worden betrokken.”
De definitieve balans kan dus pas ná sluiting van de inschrijftermijn worden opgemaakt. De gemeente kiest geen partij maar blijft via onder meer ambassadeurs in het buitengebied de bewoners en bedrijven oproepen om zich vooral aan te melden.
Laatste moment
Lochem meent ook dat de respons te nu toe geen tegenvaller. In andere gemeente heeft de ervaring uitgewezen dat veel mensen pas op het laatste moment een beslissing nemen. ,,De verwachting is dan ook dat de meeste inwoners in het buitengebied zich uiteindelijk zullen aanmelden”, aldus een woordvoerster.
Financiële afwikkeling
De voorsprong die Digitale Stad heeft genomen komt mogelijk vanwege de al genoemde bredere keuze uit providers. Mogelijk speelt de financiële afwikkeling een rol. Wie geld op de plank heeft liggen kan de aansluiting bij Digitale Stad afkopen voor 1500 euro ineens. Bij Glasvezel Buitenaf kost dit 1600 euro.
Digitale Stad biedt de mogelijkheid om in twee termijnen van 775 euro te betalen (1550 euro totaal). Ook is het mogelijk om in 60 maandelijkse termijnen van 29,95 euro (totaal 1797 euro) te voldoen. Dit is exclusief de kosten van het abonnement voor internet, tv, telefoon en dergelijke.
Vastrecht
Bij Glasvezel Buitenaf hanteert een ander systeem. Wie tijdens de komende inschrijfperiode kiest voor deze aanbieder hoeft geen eenmalige aansluitkosten te betalen. Er is wel sprake van een vastrechtbedrag. Dat kan ineens worden afgekocht voor 1600 euro maar er kan ook worden gekozen voor een maandelijks bedrag van 12,50 euro. Hier zit in principe geen einddatum aan.
Informatie
De aanbieders zijn nog bezig met hun campagnes. Digitale Stad is woensdag nog te vinden op de markt in Gorssel en donderdag op de markt in Laren.
Glasvezel Buitenaf houdt donderdag nog een informatie-avond bij Brasserie de Mölle in Exel, van 19.00 tot 21.00 uur.