Boetes en waarschuwingen bij controle buitengebied

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Meerdere personen zijn afgelopen zaterdag in het buitengebied van Lochem tegen een bekeuring of waarschuwing aangelopen. Aanleiding waren onder meer nachtvissen zonder toestemming en illegaal vuurwerk dat in een auto werd aangetroffen. Ook werd een verdacht verlaten schip aangetroffen. Hier doet de politie nog nader onderzoek. Wat de verdenking is, is niet bekend.

Tussen 20.00 en 02.00 uur werd gecontroleerd door 14 mensen. Dit waren buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s), politiemensen en vrijwilligers van de plaatselijke wildbeheereenheden. Ze werkten in duo’s in de natuur- en bosgebieden rond Lochem. De koppels controleerden op naleving van toegangsbepalingen van natuurgebieden en op naleving van de Wet milieubeheer en de Wet natuurbescherming.

Personen aangehouden

In de genoemde auto werd illegaal professioneel vuurwerk aangetroffen. Twee personen zijn aangehouden. Het vuurwerk is in beslag genomen en afgevoerd.

De controles zijn uitgevoerd onder de vlag van Stichting Groennetwerk en de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA), die optreedt als regiocoördinator Oost van de samenwerkende groene handhavingspartners. Aan de controle werd verder deelgenomen door de provincie Gelderland, Visfederatie, Natuurmonumenten, Gelders Landschap en leden van de al genoemde wildbeheereenheden Lochem en Gorssel en de politie.

Vervolg

De acties zijn erop gericht om het buitengebied een prettige omgeving te laten zijn voor iedereen. “Controles en toezicht in het buitengebied blijven gewenst, dus er komt zeker een vervolg,” zegt Raymond Terhürne, regiocoördinator Oost van de ODA. “Maar de oren en ogen van bewoners en bezoekers van het buitengebied zijn net zo belangrijk. Want
24/7 controleren is niet mogelijk. Daarom de oproep om bij verdachte situaties niet te twijfelen en 112 te bellen.”