Controles buitengebied: overtredingen en verdachte situaties

0
Handhavingsteam onderweg in het buitengebied (foto: Sebastiaan van 't Erve / gemeente Lochem)

LOCHEM/GORSSEL – Wat gebeurt er in het buitengebied van de gemeente Lochem als het (bijna) donker is? Die vraag probeerden meerdere handhavingsteams afgelopen zaterdagavond beantwoord te krijgen. Ze stuitten onder meer op druggebruik, illegaal vissen, rijden in natuurgebieden en het los laten lopen van honden waar dat niet mag. Verder werden een aantal verdachte zaken aangetroffen die nader onderzocht moeten worden.

Het was de tweede keer dat deze controles werden gehouden om het buitengebied veilig te houden. De controleurs werkten in duo’s. Ze hebben gelet op het verbranden en dumpen van afval en op stroperij. Ook keken ze of mensen zich hielden aan de natuur- en milieuwetten, de Visserijwet en toegangsregels van natuurgebieden. Verder gingen de controleurs kijken op plekken waar vaker overlast is.

Overtredingen

De controleurs zagen verschillende overtredingen. Mensen gebruikten verdovende middelen. Anderen visten zonder vispas of lieten afval achter. En weer andere overtreders reden met hun auto in natuurgebieden waar dat niet mocht. Of lieten de hond loslopen waar dit verboden is. Voor deze overtredingen hebben de controleurs drie waarschuwingen en twee bekeuringen gegeven.

Verder kwamen de controleurs meerdere verdachte situaties tegen. Zo stond in een
afgelegen gebied een voertuig geparkeerd, waarvan de eigenaar een bekende van de politie is. Ook vonden de controleurs autowrakken, leegstaande gebouwen en opgeslagen grond. De politie, gemeente Lochem en Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) gaan deze verdachte situaties verder onderzoeken.

Mooie samenwerking

De controles vonden plaats in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied
(KVO). Hierbij werken verschillende partijen samen. Bij deze actie waren dat de gemeente
Lochem, Omgevingsdienst Achterhoek (ODA), politie, provincie, Gelders Landschap en de Hengelsport Federatie.

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve ging mee tijdens de controles: “Meerdere teams
gingen zaterdagavond op pad om toezicht te houden op ons mooie buitengebied. Ik mocht
mee op de achterbank. Mooie samenwerking!”